valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tomaatin kasvatus kotona

Tomaatin kasvatus kotona


Tomaatin kasvatus onnistuu helposti myös kotiolosuhteissa. Tomaatin kasvatuksessa tulee muistaa, että tomaatti on melko arka kylmälle, joten tomaattia ei tule viedä ulos ennen kuin päivälämpötila on yli 10 astetta. Usein suositellaan että kasvualustan lämpötilan tulisi olla n. 15 astetta.

Tomaatti kasvatus ja hoito
Tomaatin siemenet kylvetään kasvatusastiaan yleensä maaliskuussa. Tomaatti itää hyvin normaalissa huoneenlämmössä (n. 22 astetta), joten kastelun ja valon lisäksi tomaatti ei itämisvaiheessa tarvitse juuri muuta huomiota. Kun tomaatin taimiin alkaa ilmestyä ensimmäiset lehdet, tulee taimet harventaa ja siirtää omiin kasvuruukkuihinsa. Kasvuruukun teet kätevästi esimerkiksi vanhasta maitopurkista; huuhtelet tyhjän maitopurkin ja leikkaat purkin puoliksi (tai hieman puolenvälin yläpuolelta). Näin maitopurkin pohja toimii hyvänä kasvuruukkuna. Yhteenpurkkiin voidaan tapauskohtaisesti asettaa 2-4 tainta. Kun taimi kasvaa ulos maitopurkista tehdystä ”kasvuruukusta”, voidaan taimet siirtää vielä suurempiin taimiruukkuihin. Siirron yhteydessä taimiruukkuun voidaan lisätä ravinteita ja lannoitteita.

Tomaatin viljely ja istuttaminen
Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin tomaatintaimet istutetaan yleensä touko-kesäkuun vaihteessa. Avomaalle puolestaan vasta kun hallayöt ovat varmuudella menneet ohi. Ajankohdat saattavat siis vaihdella paikasta riippuen melko rajustikin. Kun lämpötila on riittävä, on tomaatin kasvatus melko helppoa. Kasvualustaksi riittää hyvin esimerkiksi multapussi, johon taimet laitetaan istumaan. Näin tomaattia on helppo kasvattaa esimerkiksi parvekkeella tai pienessä kasvihuoneessa.

Tomaatin kasvatus parvekkeella tai kasvihuoneessa
Parvekkeella tai kasvihuoneessa kasvatettava tomaatti vaatii melkoisesti vettä, etenkin helteisinä kesäpäivinä. Täyteen mittaa päässyt tomaatti saattaa kuluttaa helpostikin yli 3 litraa vettä päivässä. Kastelun tarve tulee suhteuttaa vallitsevaan säähän. Pilvisinä päivinä kastelu ei aina ole edes välttämätöntä.
Tomaatin kastelussa ei koskaan tulisi käyttää kylmää vettä, veden tulisi antaa seistä tynnyrissä tai kastelukannussa, jotta vesi lämpenee sopivasti ennen kastelua. Parvekkeella tai pienessä kasvihuoneessa kasvatettavaa tomaattia voi olla syytä latvoa, jotta tomaatti haaroittuisi riittävästi, eikä kasvattaisi pelkästään vartta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.