valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vesikourujen kaadon tarkastaminen

Vesikourujen kaadon tarkastaminen


Talon vesikourujen eli rännien kaato on hyvä tarkistaa esimerkiksi vesikourujen puhdistuksen yhteydessä. Vesikourujen kaato tarkoittaa lyhyesti sanottu asennustapaa, jossa kouru asennetaan räystäälle tarkoituksella hieman vinoon. Asennustavan avulla toteutettavan kaadon tehtävänä on varmistaa, että painovoima ohjaa vesikouruun päätyneen sadeveden kohti poistoputkea. Toimiakseen kaadon on oltava riittävä, jotta poistoputki sijaitsisi selvästi muuta vesikourua alempana.

Miten vesikourujen kaato yleensä toteutetaan
Tyypillisesti vesikourut kiinnitetään räystäslautaan kiinnikekoukkujen avulla, jotka mahdollistavat myös kaadon toteuttamisen. Käytännössä kaikkia kiinnikekoukkuja ei asenneta samaan linjaan, vaan poistoputken vastakkaisen päädyn kiinnikkeet asennetaan poistoputken päätyä ylemmäs, jolloin kaato syntyy automaattisesti. Tarkemmin sanottuna noin metrin välein asennettavat kiinnityskoukut asennetaan hieman eritasoon; kiinnitettävä koukku asennetaan esimerkiksi 4-6 mm edellistä kiinnikettä alemmas. Etenkin pitkillä räystäsosuuksilla ensimmäisen kiinnikkeen paikka tulee laskea huolellisesti, jotta poistoputken päädyn kiinnikkeiden kanssa ei tule ongelmia (mahtuvat räystäslautaan).

Vesikourujen kaadon tarkastus ja testaus
Vesikourujen kaadon tarkastaminen voidaan tehdä useammallakin tavalla. Yksi varmimmista tavoista on puhdistaa vesikouru kaikesta irtoroskasta, kuten puiden lehdistä ja tämän jälkeen laskea vesikouruun vettä. Vettä ei välttämättä kannata laskea suoraan vesikouruun (esim. puutarhaletkun avulla), sillä letkusta tuleva paine saattaa antaa väärän kuvan kourun kaadosta (paine työntää vettä eteenpäin kourussa). Sen sijaan vesi kannattaa ohjata talon katon kautta vesikouruun. Näin toimimalla nähdään myös paljonko vettä valuu vesikourun yli (onko vesikourun paikka oikea). Kun veden juoksutus lopetetaan on hyvä seurata paljonko vettä kourun pohjalle lopulta jää. Pieni kosteus haihtuu kourun pohjalta itsekseen, mutta mikäli vesikourun ns. yläpäähän tai puoliväliin jää selviä vesikertymiä on selvää ettei kaatoa ole toteutettu oikein.

Mitä haittaa kaadon puuttumisesta on
Väärin toteutettu vesikourun kaato syö vuosien saatossa vesikourun pohjaan reikiä (kouru ruostuu ajan kanssa), jonka seurauksena kourun vedet eivät enää ohjaudu poistoputkiin ja sadevesijärjestelmään – – vaan vettä valuu kourusta talon seinään ja kivijalan viereen. Rakennuksen yleiskunnon kannalta väärin toteutettu kaato ei välttämättä ole kaikista kriittisin asia, kunhan vesikourut ovat muutoin kunnossa (reikiä ei ole vielä ilmestynyt). Virheellisen kaadon tiedostaminen auttaa kuitenkin tilanteen korjaamisessa, kun vesikouruja vaihdetaan uusiin.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.