valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Katon yläpohjan tarkastus yläpohjaontelon kautta

Katon yläpohjan tarkastus yläpohjaontelon kautta


Katon yläpohja tarkoittaa lyhyesti sanottuna tilaa joka jää katon harjan ja ylimmän asuinkerroksen väliin. Yläpohjaontelo taas on erillinen ryömintätila, joka löytyy monesti taloista joissa ei ole niin sanottu kylmää vinttiä. Talon yläpohjan tai yläpohjaontelon tehtävänä on varmistaa talon kattorakenteiden tuulettuminen ja kattorakenteiden sisäpinnoille tehtävät tarkastukset ja korjaustyöt. Ohessa muutamia huomioitavia asioita joiden avulla yläpohjan tarkastus on helppoa suorittaa.

Yläpohjan tarkastus ja huomioitavat asiat
Mikäli omakotitalossasi on niin sanottu kylmä vintti, eli käynti yläpohjaan onnistuu helposti kannattaa tilassa vierailla esim. rankempien vesisateiden jälkeen. Tällöin on helppo etsiä valumajälkiä piipun juuresta ja läpivienneistä (nähdään tiivistysten toimivuus), sekä varmistaa ettei ullakon lattialta löydy suoranaisia vesiläikkiä jotka kertoisivat katossa olevasta reiästä. Mikäli yläpohjasta on mahdollista tarkastaa myös aluskate, tulisi aluskatteesta etsiä mahdollisia venymiä ja vesipusseja, jotka helposti repeytyvät ajan myötä. Katon rakenteiden ja rakennusmateriaalien kunnon lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita myös yläpohjassa olevien tuuletusaukkojen toimivuuteen. Yleensä talon päätykolmioissa on erilliset tuuletusritilät, joiden tulisi olla puhtaat ja avoimet. Tämän lisäksi talon seinälaudoituksen ja katon välissä on monesti parin sentin mittainen tuuletusrako, jonka tulisi olla niin ikään avoin.

Yläpohjanontelon tarkastaminen
Kun edellä mainittu tarkastus tehdään yläpohjaontelon kautta (mikäli talossa sellainen on), tulee muistaa muutama asia. Ensinnäkin on hyvä tiedostaa, ettei yläpohjaontelo ole vintin tai ullakon tapaan varastotila, joten kyseisessä tilassa ei tule varastoida yhtään mitään. Yläpohjaontelon pohjalla kulkee tyypillisesti pitkospuut joiden avulla tilassa on tarkoitus liikkua; yläpohjaontelon lattiapinta-ala on yleensä täytetty eristeellä (esim. puhallusvilla), joten eristeiden päälle ei tule astua. Jos yläpohjaontelossa on käytetty puhallusvillaa kannattaa tarkastuksen yhteydessä kiinnittää huomiota myös ulkoseinän viereisen eristeen määrään. Joskus ulkoseinän tuuletusraosta puhaltava ilma työntää seinän viereiset eristeet pois, jolloin tuuletusrakojen yhteyteen on hyvä asentaa niin sanotut tuulenohjaimet (pellit), jotka ohjaavat tullen kohti katon harjaa.

Yläpohjaontelosta ei tulisi myöskään löytyä linnunpesiä, sillä linnut saattavat pesiessään nokkia ja repiä esimerkiksi yläpohjan aluskatetta ja ulostaa eristekerroksen päälle. Tarvittaessa yläpohjaonteloon voidaan asentaa pulupiikkejä tai tuuletusrakoihin voidaan asentaa metallisia suojaverkkoja, joilla estetään lintujen pääsy yläpohjaonteloon.

Rakenteet vaativat ajoittain perusteellisempaa tarkastamista
Talon yläpohjan rakenteiden ja eristeiden kunto on aika-ajoin hyvä selvittää ammattilaisen toimesta. Esimerkiksi kosteusmittauksen avulla voidaan nähdä missä kunnossa yläpohjan eristeet ovat. Eristeisiin valunutta kosteutta kun on hankalaa nähdä pelkästään eristekerroksen pintaa tarkastelemalla. Ammattilainen kannattaa kutsua myös hätiin silloin jos itse tehdyn tarkastuksen tekeminen ei tahdo onnistua, tai omat taitosi eivät riitä kaikkien pintojen ja mahdollisten vaurioiden selvittämiseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.