valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Neljä vinkkiä – ruokasooda puhdistus

Neljä vinkkiä – ruokasooda puhdistus


Ruokasooda on monelle hieman tuntemattomampi puhdistusaine. Keräsimme yhteen muutaman toimivaksi havaitun vinkin:

1. Ruokasooda puhdistus – kahvikupit
Pinttynyt lika kahvi- ja teekupeissa lähtee kun puhdistuksessa käytetään apuna ruokasoodaa. Hankaa varovasti kuppien likaisia pintoja ruokasoodasta ja vedestä valmistetulla seoksella. Koska ruokasoodan kanssa puhdistaessa tarvitaan usein apuna hankausta, tulee työssä olla varovainen. Kahvikuppien lasitus naarmuuntuu helposti jos puhdistuksessa käytetään naarmuttavia työvälineitä tai työtapoja.

2. Teenkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla
Kahvin- ja vedenkeittimet on myös mahdollista puhdistaa ruokasoodalla. Puhdistus aloitetaan mittaamalla reilut puolipannullista vettä erilliseen astiaan. Tämän jälkeen vesimäärään sekoitetaan huolellisesti 1-2 lusikallista ruokasoodaa, tämän jälkeen seos kiehautetaan keittimessä. Käsittelyn jälkeen keitin huuhdellaan keittämällä 2-3 pannullista vettä keittimen läpi (ettei keittimeen jää ruokasoodan jäämiä). Ennen vinkin kokeilua varmista käyttöohjekirjasta että ruokasoodan käyttö soveltuu keittimesi puhdistukseen – vastaavasti kahvinkeittimen puhdistus voidaan hoitaa myös etikalla. Mikäli et ole ennen käyttänyt ruokasoodaa keittimen puhdistukseen, aloita laimealla seoksella.

3. Viemärin puhdistus ruokasoodalla
Viemärin puhdistus /hajujen neutralisointiin voidaan käyttää etikasta ja ruokasoodasta tehtyä seosta. Mittaa noin 2-3 dl etikkaa astiaan josta se on helppo kaataa viemäriin, ja sekoita joukkoon 1-2 rkl ruokasoodaa. Tämän jälkeen kaada seos hitaasti viemäriin ja anna vaikuttaa 15-30 min. Tämän jälkeen kaada viemäriin noin ämpärillinen kuumaa vettä; veden kaato tulee tehdä 3-4 osassa (ei kaikkea vettä kerralla). Etikka jättää viemäriin helposti oman hajunsa, joka kuitenkin saadaan poistettua tuulettamalla.

4. Ruokasoodalla puhdistus ja hien haju
Monet lenkkeilijät ovat huomanneet, että lenkkareista saa hien hajun pois kun niihin ripottelee hieman ruokasoodaa säilytyksen ajaksi (lenkkarin tulee olla kuiva ennen käsittelyä). Ennen seuraavaa käyttökertaa ruokasooda karistetaan/imuroidaan pois lenkkarista. Myös hien hajuinen pyykki on mahdollista raikastaa ruokasoodan avulla, jos pestävät materiaalit sallivat ruokasoodan käyttämisen. Esimerkiksi pestävät sukat voidaan esikäsitellä ruokasoodalla (pari teelusikallista ruokasoodaa sukan sisään ennen pesua); tai ruokasooda voidaan lisätä suoraan pesulokeroon n. 1 dl (varmista että pesukone mahdollistaa ruokasoodan käyttämisen; ruokasooda liukenee veteen eli esteitä ei pitäisi olla).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua