valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jääkaapin puhdistaminen ja sulatus

Jääkaapin puhdistaminen ja sulatus


Jääkaapin sulatus ja puhdistus
Helpoiten jääkaapin puhdistaminen onnistuu jääkaapin ollessa tyhjillään, joten työ voidaan ajoittaa esimerkiksi jääkaapin sulatuksen yhteyteen – pääpiirteissään työ etenee pitkälti samoilla kaavoilla kuin pakastimen sulattaminen. Vaikka jääkaapin sulattaminen ja puhdistaminen sujuvat monesti melko nopeasti kannattaa elintarvikkeille etsiä toinen (viileä) säilytyspaikka jääkaapin sulatuksen ajaksi. Näin toimimalla varmistetaan että elintarvikkeet pysyvät viileinä, vaikka puhdistuksessa kuluisi aikaa aiottua kauemmin. On hyvä huomata ettei jääkaapin sulattaminen ei koske ainoastaan vanhoja jääkaappeja (joiden takaseinään kertyy helposti jäähilettä), vaan myös uudet jääkaapit joissa on automaattinensulatus tulee tyhjentää ja puhdistaa.

Jääkaapin puhdistus ja kaapin tyhjennys
Ennen jääkaapin puhdistusta jääkaappi tulee kytkeä joko kokonaan pois päältä tai erilliseen sulatusasentoon (tarkista jääkaappisi ohjekirjasta kumpaa tapaa kaapin valmistaja suosittelee). Tämän jälkeen jääkaappi kannattaa tyhjentää elintarvikkeista, ja elintarvikkeet voidaan viedä väliaikaiseen säilytykseen (viileään tilaan) jääkaapin puhdistuksen ajaksi.

Ennen kuin jääkaapin sulatus aloitetaan kannattaa kuitenkin tarkastaa, ettei jääkaapin poistovesiaukko ole tukkeessa. Tämän lisäksi jääkaapin etuosa (ja poistovesiaukon alue) kannattaa suojata esim. vanhalla pyyhkeellä, ettei poistovesiaukosta valuva vesi päädy lattialle. Jääkaapista sulatuksen aikana valuvat vedet voi myös kerätä astiaan tai ämpäriin, mikäli astian vain saa aseteltua poistoaukon alle.

Kun jääkaappi on tyhjä irrota jääkaapin hyllyt ja lokerot, tämän jälkeen pyyhi tyhjä jääkaappi astianpesuvedessä kostutetulla liinalla. Puhdista myös hyllyt ja lokerot samalla tavalla. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää hyllyjen kannattimiin (urat), jotka keräävät itseensä likaa yllättävänkin helposti.

Mikäli jääkaapin seiniin on kertynyt jäähilettä (pakastimen tapaan), tulisi kyseisen jään antaa sulaa kaikessa rauhassa – jäätä ei tulisi yrittää raapia pois, sillä tämä saattaisi naarmuttaa jääkaapin seiniä ja pahimmillaan rikkoa jääkaapin jäähdytysjärjestelmän. Jään on siis parasta antaa sulaa itsekseen pois sulatuksen yhteydessä. Mikäli jääkaapin seinissä on näkyvillä jäähilettä, on selvää että jääkaapin sulatus vie enemmän aikaa (tästä syystä elintarvikkeille voi olla viisasta etsiä vaihtoehtoinen säilytyspaikka puhdistuksen ajaksi). Siitä pitäisikö jääkapin pintojen antaa kuivua ennen jääkaapin uudelleen täyttämistä ollaan kahta mieltä (toisten mielestä jäästä sulanut vesi tulee poistaa kokonaan, ja toisten mielestä kaappi saa jäädä hieman nihkeäksi); tutustu siis jääkaapin käyttöohjeeseen, ja noudata valmistajan laitteelle antamia suosituksia. Hyvin tuulettuvassa jääkaapissa pieni kosteus ei yleensä aiheuta mitään ongelmaa – – heikosti tuulettuvasta kaapista kosteus on puolestaan usein viisainta saada pois.

Jääkaapin puhdistus ja hajut
Jääkaappi kannattaa tuulettaa huolellisesti puhdistuksen yhteydessä. Jos huomaat jääkaapissa outoa tunkkaista hajua, voit käyttää jääkaapin hyllyjen ja lokeroiden puhdistuksessa etikasta ja vedestä tehtävää seosta. Mikäli pelkäät jääkaapin haisevan tämän jälkeen etikalle, aloita puhdistus laimealla seoksella. Etikan jälkeensä jättämä haju lähtee pois tuulettamalla.

Jääkaapin puhdistus – koneiston puhdistaminen
Myös jääkaapin koneisto on hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa imuroimalla, imurointia ajaksi on syytä irrottaa jääkaappi verkkovirrasta. Jääkaapin valmistajalla saattaa myös olla laitekohtaisia ohjeita koneiston puhdistukseen, nämä selviävät käyttöohjeesta.

Katso lisää vinkkejä kodinkoneiden ja keittön puhdistukseen.

  • Tutustu jääkaapin ohjekirjaan ensin
  • Puhdista hyllyt ja lokerot
  • Älä naarmuta pintoja
  • Puhdista myös jääkaapin koneisto


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua