Siivous /
Kodinhoito /
Kodin säilytysratkaisut ja säilytystilat kuntoon
Kodin säilytysratkaisut ja säilytystilat kuntoon
Jos kodin säilytystilat tuntuvat aina olevan täynnä ja hankitut säilytysratkaisut eivät tahdo millään riittää, alkaa asunnon yleisilme väistämättä vaikuttamaan varastolta eikä asuintilalta. Vanhoissa taloissa kodin säilytysratkaisut eivät välttämättä enää vastaa nykyajan tarpeita, sillä kyseisiä taloja suunniteltaessa ihmisillä oli yleensäkin vähemmän säilytettävää tavaraa kuin nykyään – jolloin suunnittelijat ja arkkitehdit laskivat säilytystilantarpeen sen aikaisten vaatimusten pohjalta. Uudemmissa taloissa säilytykseen varatut tilat ovat pääsääntöisesti isommat kuin vahoissa taloissa, mutta jos kahdelle tai kolmelle hengelle suunnitellussa asunnossa asuu neljä henkilöä on selvää, että kodin säilytysratkaisut ovat jälleen kovilla.
Kodin säilytysratkaisujen järkeistys
Kodin säilytystilat ja ratkaisut kattavat siis käytännössä kaikki säilytykseen tarkoitetut tilat ja huonekalut – niin vaatehuoneen, komerot, varastot kuin kaapitkin. Säilyttämistä tulisi ajatella ja lähestyä neljän kysymyksen kanssa: mitä/miksi, miten ja missä. Ensimmäinen kysymys vaatii tiettyä kriittisyyttä, miksi tiettyä tavaraa yleensä säilytettään, onko kyseinen tavara tai vaate enää edes käytössä. Kysymys miten tiettyä tavaraa säilytetään voi tarkoittaa joko säilytystilan ja -tavan vaihtoa; esimerkiksi jos vaatekaapista alkaa henkaritila loppumaan, voidaanko osa vaatteista säilyttää hyllyillä. Se missä tavaroita säilytetään taas tulisi riippua tavaran käyttöasteesta. Tarvitseeko toppatakkien viedä tilaa naulakosta tai vaatekaapista kesällä, vai löytyykö asunnosta parempi säilytyspaikka vaatteiden kausisäilytykseen. Vastaavaa ajattelua voi hyödyntää myös harvoin käytettyjen esineiden kanssa, esim. voidaanko vaikkapa matkalaukkoja säilyttää asuintilojen sijaan ullakolla tai varastossa.
Kodin säilytystilojen toiminta arjessa
Kun kodin säilytysratkaisuja mietitään tulee huomio pitää asunnon arkisessa käytössä — säilytyksen ei pidä hankaloittaa arkea. Usein käytettävät esineet on syytä pitää lähellä ja helposti saatavilla, sillä muutoin esineiden paikalleen laitto jää tekemättä, jolloin tavarat jäävät lojumaan pöydille. Harvoin käytettäviä tai toiseen kauteen kuuluvia tavaroita voidaan puolestaan säilyttää jopa asuintilojen ulkopuolella (vintit, kellarit tai varastot), jolloin asuintilojen yhteyteen vapautuu enemmän säilytystilaa.
Jos olet asunut samassa asunnossa jo 10-30 vuotta, ei ole mikään ihme jos nurkkiin on ajan myötä kertynyt kaikenlaista tavaraa. Monesti tarpeettomia tavaroita tuleekin karsittua vain muuttojen yhteydessä, mutta säilytystilan puute voi vihjata samasta ongelmasta. Jos säilytystila tuntuu loppuvan kesken voi olla helpompaa karsia säilytettävän tavaran määrää kuin alkaa investoida uusiin säilytysratkaisuihin.
Pienen kodin säilytysratkaisut
Koska pienessä asunnossa on säilytystilaa on jo neliömäärän puolesta vähemmän kuin suuressa omakotitalossa, tulee myös säilytettävän tavaran määrä suhteuttaa asunnon kokoon. Tarvitaanko pienessä yksiössä esimerkiksi useamman kymmenen hengen astiastoja tai kymmenittäin vuodevaatteita ja pyyheliinoja. Pienen kodin säilytysratkaisut kannattaa suunnitella niin, ettei säilyttäminen ole pois lattiapinta-alasta. Koko huoneen korkuiset kaapit voivat tarjota lisätilaa. Myös seinälle kiinnitettävillä hyllyillä ja katon rajaan asti tulevilla kaapistoilla voidaan tapauskohtaisesti luoda lisää säilytystilaa.
Kodin säilytystilat kuntoon
Kodin säilytysratkaisuista etenkin standardimittaiset kaapit eivät aina palvele asukasta kovinkaan tehokkaasti. Pienikokoisen ihmisen vaatteet mahtuvat standardikokoiseen kaappiin usein niin hyvin, että syntyy tarpeettomia hukkaneliöitä, joiden täyttäminen on vaikeaa. Isokokoisemman ihmisen vaatteille standardikaappi voi taas olla liian pieni, jolloin vaatteet hankaavat toisiaan vasten tarpeettomasti (etenkin rinnakkaisella jaottelulla tehdyt henkarikaapit, joissa tanko kulkee takaseinästä kohti ovea). Tästä syystä omien vaatteiden koko on hyvä mitata ja verrata mitta tuloksia tarjolla oleviin kaappeihin. Tarvittaessa mitan voi ottaa myös kuutiona (pituus, korkeus ja leveys), jolloin todellinen tilantarpeen hahmottaminen on helpompaa.
Myös standardimittaiset hyllyt voivat olla ongelmallisia. Jos hyllylle laskostetaan pitkän ihmisen housuja tai paitoja, täyttyy hylly pituussuunnassa miltei kokonaan – – mutta hyllyn reunalle voi jäädä tyhjä kaistale johon ei sovi oikein mikään tavara. Lyhyen ihmisen vaatteet voivat mahtua hyllylle vaikka pokittain, mutta tällöin hyllyn takaosaan tilaa, jonne varastoidut vaatteet tai tavarat jäävät helposti käyttämättä. Tästä syystä mittojen mukaan teetettävät kaapistot ja hyllyköt voivat olla varteenotettava ratkaisu.
Säilytysratkaisuissa kannattaa huomioida myös irrallinen pientavara. Vaatekaapista on hyvä löytyä erilliset laatikot solmioille ja huiveille. Vastaavasti myös kenkien säilyttäminen tulee suunnitella niin, ettei eteinen täyty harvoin käytetyistä kengistä.