Siivous /
Kodinhoito /
Vesihanan puhdistus ja kiillotus
Vesihanan puhdistus ja kiillotus
Kylpyhuoneen tai keittiön hanan puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin, ennen kuin vesiroiskeista johtuvat kalkkitahrat pääsevät pinttymään kiinni hanan pintaan. Vaivattomammin vesihanan puhdistus käy jos hanan muistaa ohimennen pyyhkäistä puhtaaksi esimerkiksi käsipaperilla tai pyyhkeellä. Ohessa muutamia hanojen puhdistamiseen ja kiillotukseen liittyviä asioita.
Hanan puhdistus kalkkitahroista
Vesihanojen pintaan kuivuvat vaaleat kalkkitahrat ovat peräisin vesijohtoveden seassa olevasta kalkista. Tahrat syntyvät kun vettä roiskuu käytön yhteydessä hanan päälle, tai vettä päätyy märkien käsien kautta hanan pinnalle esimerkiksi hanan sulkemisen yhteydessä; kun vesiroiske kuivuu jää hanan pintaan roiskeessa ollut kalkki. Veden seassa olevan kalkin määrä vaihtelee paikkakunnittain ja alueittain, joten toisilla paikkakunnilla kalkkitahroja voi joutua puhdistamaan useimmin kuin toisilla. Kalkinpoisto vesihanan pinnasta voi osoittautua hieman haastavaksi tehtäväksi, sillä
kalkinpoistossa käytetään yleensä happamia aineita (kuten
etikkaa), joiden käyttöä (etenkin pitkäaikaista käyttöä) vesihanojen pinnoitteet eivät välttämättä kestä.
Keittiön hanan puhdistus – miten toimia
Useat hanavalmistajat suosittelevat, että vesihanan puhdistus tehdään neutraalilla tai lievästi emäksisellä puhdistusaineella – ei siis happamalla aineella; eikä työssä saisi käyttää voimakkaasti hankaavia työmenetelmiä. Eli hanan puhdistus voidaan suorittaa esimerkiksi saippualiuoksia tai nestemäistä astianpesuainetta (käsitiskiaine) käyttäen. Mikäli esimerkiksi keittiön hanan puhdistus halutaan tehdä täysin valmistajan antamien ohjeiden mukaan, tulee hanan puhdistusta tehdä melko tiheästi, jotta kalkit saadaan poistettua hanan pinnalta ennen tahran kuivumista – – sillä kuivumaan päässeet kalkkitahrat eivät välttämättä lähde ilman happaman aineen käyttöä.
Mikäli päädyt kaikesta huolimatta kokeilemaan happaman aineen käyttöä hanojen ulkopinnan puhdistuksessa, muista huuhdella hanan ulkopinta puhtaalla vedellä käsittelyn päätteeksi. Näin toimimalla varmistetaan, ettei hapanta ainetta jää puhdistettavalle pinnalle.
Markkinoilla on myös muutamia suolahappoon, sitruunahappoon, klooriin, liuottimiin ja/tai alkoholiin pohjautuvia kalkinpoistotuotteita, jotka eivät monesti myöskään sovellu vesihanojen puhdistukseen, sillä happamina ja liuottavina aineina nämä tuotteet saattavat vaurioittaa hanan pinnoitetta.
Hanan kiillotus
Vesihanan kiillotus onnistuu monesti pelkällä mikrokuituliinalla, ilman mitään puhdistusaineita. Toiset käyttävät hanan kiillotukseen myös ns. vauvaöljyä (babyoil), jota annostellaan varsin kevyesti puhdistusliinalle; jonka jälkeen hana pyyhitään. Ideana on käyttää mahdollisimman vähän öljyä, jolloin hanan pintaan ei muodostu öljykerrosta.
Elektronisten hanojen puhdistus
Elektronisia hanoja on nykyään käytössä erityisesti julkisissa tiloissa. Näiden hanojen puhdistus onnistuu samaan tapaan kuin perinteisten vesihanojen, mutta hanan puhdistuksessa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota hanan sensoriin/valokennoon. Koska kyseinen kenno säätelee pitkälti hanan toimintaa, tulisi sensorin olla aina puhdas, eikä sen pinnalla saisi olla likaa tai kalkkisaostumia.