valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Etikalla puhdistaminen voi myös pilata pintoja

Etikalla puhdistaminen voi myös pilata pintoja


Vaikka etikka on varsin monikäyttöinen puhdistusaine jota voidaan käyttää useampien pintojen ja materiaalien puhdistuksessa, on olemassa muutamia materiaaleja, jotka etikalla puhdistaminen voi pilata. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi emali ja alumiini, sekä kivipinnoista graniitti, marmori ja muutamat muut kivilattioiden materiaalit, joiden hoidosta valmistajat antavat yleensä tarkat ohjeet.

Miksi etikalla puhdistaminen ei sovellu kaikille pinnoille?
Väkiviina etikka (eli tavallinen etikka) lasketaan pH-arvonsa perusteella happamaksi aineeksi, joka voi tiettyjen materiaalien kohdalla aiheuttaa pinnoitteiden syöpymistä/hapertumista tai värien haalistumista. Puhdistettavalla pinnalla olevan pinnoitteen kestävyys ratkaisee käytännössä sen kuinka nopeasti kyseiset ongelmat tulevat esiin.

Yleisiä kodin pintoja joita etikka saattaa vahingoittaa
Vesihanat ja kylpyhuoneiden käsisuihkujen pinnoitetut osat (kiiltävät/kromatun näköiseksi pinnoitetut), keräväät itseensä aika ajoin veden mukana tulevaa kalkkia (vaaleita laikkuja). Happamana aineena etikka kyllä poistaa kalkin näiltä pinnoilta, mutta toistuvasti käytettynä etikka saattaa myös haperruttaa esimerkiksi käsisuihkun pinnoitetta. Pinnoitteen hapertuminen ei tietystikään tapahdu kerta pyyhkäisyllä, mutta mikäli pinnat puhdistetaan laimentamattomalla etikalla esimerkiksi viikoittain, saattaa pinnoite olla vuoden kuluttua melko ikävässä kunnossa. Tilannetta voidaan tietysti parantaa hieman pesemällä puhdistetut osat vedellä etikka käsittelyn jälkeen, jolloin varmistetaan ettei etikkaa jää pinnoitteen päälle. Koska valmistajien käyttämät pinnoitteet ja valmistusmenetelmät poikkeavat toisistaan, onkin parasta tutusta hanan tai käsisuihkun valmistajan antamiin puhdistusohjeisiin. Ohjeista kannattaa etsiä merkintöjä happamien puhdistusaineiden käytöstä (tai käytön rajoituksesta).

Myös silitysraudan puhdistus on työ jossa etikalla puhdistaminen saattaa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Etikkaa voidaan joissain tilanteissa käyttää silitysraudan pohjan puhdistamiseen (valmistajan antamien ohjeiden niin salliessa), mutta silitysraudan vesisäiliön puhdistukseen etikkaa ei kannata käyttää. Idea vesisäiliön puhdistamiseen etikalla on ilmeisesti lähtenyt liikkeelle etikan käytöstä kahvinkeittimen puhdistuksessa (etikka-vesi poistaa keittimen sisään jääneen kalkin), mutta laitteiden toimintatapojen eroavuuden vuoksi etikka voi aiheuttaa ongelmia silitettäessä (silitysraudan sisään jäänyt etikka päätyisi seuraavaksi silitettäviin vaatteisiin).

Tahroja joihin etikkaa ei kannata käyttää
Vaikka puhdistusaine suositellaankin yleensä valittavaksi puhdistettavan pinnan mukaan, saattaa etikalla puhdistaminen myös muuttaa joidenkin tahroja aiheuttavien aineiden koostumista niin, että puhdistaminen vaikeutuu entisestään. Yksi tällainen aine on raaka kananmuna, eli esimerkiksi ruoanlaitoin yhteydessä lattialle tai tekstiilipinnalle rikkoutuneen kananmunan siivouksessa kannattaa välttää etikan käyttöä. Syy tähän löytyy siitä, että etikka hyydyttää kananmunaa, jonka vuoksi etikkaa käytetään esimerkiksi uppomunien teossa. Ongelmaa ei tule vastaan jos puhdistettava pinta ei ime raakaa kananmunaa sisäänsä, mutta mikäli esimerkiksi tekstiilipinta on imenyt kananmunaa sisäänsä, muuttuu tekstiilin puhdistus vaikeaksi jos tahran tuottanut aines vielä hyydytetään tekstiilin sisään.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.