valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Näin saat hajut pois kengistä

Näin saat hajut pois kengistä


Hienhajut pois kengistä

Hajunpoisto kengistä onnistuu muutamalla toisistaan poikkeavalla tavalla – tärkeintä on kuitenkin valita tapa joka ei likaa tai muuten vahingoita puhdistettavia jalkineita. Varmista että valitsemasi vinkki sopii kengillesi.

Yleisin tapa kenkien hajunpoistoon on ruokasoodan käyttö. Sooda ei värjää tai tahri jalkineita, olipa kyseessä sitten tavalliset lenkkarit tai nahkakengät. Huomioithan kuitenkin että käsiteltävän jalkineen on oltava kuiva ennen kuin käsittely voidaan tehdä. Jos kengässä on irtopohjallinen poista (ja tarvittaessa myös vaihda) se ennen käsittelyä. Ripottele soodaa kengän sisään/pohjalle (tarvittava soodan määrä vaihtelee parista teelusikallisesta reiluun ruokalusikalliseen), hiero sen jälkeen ripottelemaasi soodaa kevyesti, jotta sooda levittyy tasaisesti ja menee myös jalkineen reunoille asti. Anna soodan vaikuttaa yön yli (vaikutus on parempi jos sooda saa vaikuttaa pari päivää); lopuksi tyhjennä jalkine (ravista tai imuroi jalkine tyhjäksi).

Toinen tapa hajujenpoistoon kengistä on suodatinkahvi, jonka avulla on myös mahdollista neutralisoida hajuja. kahvinporoja käytetään samaan tapaan mitä soodaakin; tulee kuitenkin huomioida että kahvinporot saattavat värjätä jalkinetta (etenkin jos käytät käytettyjä kahvinporoja).

Kolmas tapa on käyttää etikkaa. Kengänpohjan kokoisen kankaanpalankulma voidaan aluksi kostuttaa (laimentamattomalla) etikalla, ja pyyhkiä kengän sisäpinnat; tämän jälkeen koko kankaanpala voidaan kevyesti kostuttaa etikkaan (älä kostuta kokonaan/läpimäräksi; kevyt kostutus riittää) ja asettaa ”ilmavasti” kengän sisään. Toinen vaihtoehto on laittaa etikkaa suihkepulloon ja käsitellä kengän sisäpinnat sillä. Etikka jättää kenkiin oman hajunsa, joka lähtee tuulettamalla pois. Etikan voi antaa vaikuttaa muutamasta tunnista esim. yön yli, jonka jälkeen kengät on hyvä siirtää tuulettumaan.

Neljäs tapa on käyttää pakastamista. Tämä vinkki toimii silloin jos haju tulee kengässä majailevista bakteereista. Tämän vinkin kanssa tulee tarkkana, sillä esimerkiksi muovia sisältävät kengät eivät kestä pakkasta kovinkaan hyvin (esim. kulunut pohja saattaa halkeilla pakastettaessa). Kengät yksinkertaisesti laitetaan muovipussiin ja pakastimeen (tai talvipakkasilla ulos) muutamaksi tunniksi, jonka aikana hajuja aiheuttavat bakteerit häviävät.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua