valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kahvinkeittimen puhdistaminen ja kalkinpoisto

Kahvinkeittimen puhdistaminen ja kalkinpoisto

kahvinkeittimen puhdistus ja kalkinpoisto
Kahvinkeittimen kalkinpoisto ja puhdistus on syytä suorittaa säännöllisesti.

Kahvinkeittimen puhdistus tulisi tehdä säännöllisesti, esimerkiksi kerran kahdessa/kolmessa viikossa kahvinkeittimen käyttöasteesta riippuen. Monesti esimerkiksi toimistojen ja työpaikkojen kahvinkeittimet saattaa tarvita puhdistaa tätäkin useammin, sillä niiden käyttöaste nousee helposti kotikeittimiä korkeammaksi. Helposti ja nopeasti tehtävä kahvinkeittimen puhdistus ehkäisee kalkkisaostumien syntymistä, ja auttaa pitämään kahvinkeittimen paremmassa kunnossa pitempään. Lisäksi kahvinkeittimen puhdistaminen on mahdollista tehdä marketeista löytyvien päivittäistavaroiden avulla – ilman kalliita erikoispuhdistusaineita. Ohessa muutamia toimivaksi havaittuja tapoja kahvinkeittimen puhdistamiseen.

Ennen kahvinkeittimen puhdistuksen aloitusta
Tutustu kahvinkeittimen käyttöohjekirjassa mainittuihin puhdistusohjeisiin. Tyypillisesti kaikki uudemmat kahvinkeittimet voidaan puhdistaa tässä artikkelissa mainituin menetelmin, mutta mikäli ohjekirjassa kielletään jonkin tietyn puhdistusmenetelmän käyttäminen on kyseistä suositusta viisasta noudattaa.

Kahvinkeittimen puhdistus voidaan toteuttaa seuraavasti:
1. Irrota kahvinkeitin sähköverkosta, ja pidä huolta ettei vettä pääse kahvinkeittimen sähköosiin pesun aikana.

2. Kaada säiliöön kuumaa vettä, ja aloita kahvinkeittimen puhdistus käyttäen astianpesuainetta ja tiskiharjaa.

3. Huuhdo tämän jälkeen kahvinkeittimen vesisäiliö huolellisesti 2-3 kertaa. Ja keitä tämän jälkeen 2-4 kannullista puhdasta vettä, keittimen läpi. Näin varmistat ettei keittimeen jää jäämiä pesuaineesta.

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla
Kahvinkeittimen puhdistaminen etikalla auttaa pääsemään eroon kalkkisaostumista, joita väistämättäkin muodostuu keittimeen. Kalkki kulkeutuu kahvinkeittimeen veden mukana, ja ajan myötä kalkki aiheuttaa saostumia, joista on syytä päästä eroon ennen kuin kalkki tukkii keittimen putket ja pilaa kahvin maun. Kahvinkeittimen puhdistaminen etikalla aloitetaan tekemällä seos vedestä ja etikasta, esimerkiksi suhteessa 30:70 (30 etikkaa). Kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön, ja laita keittimen virta päälle. Kun noin puolet seoksesta on valunut pannuun, sammuta keittimen virta, ja anna etikan vaikuttaa noin 30 min. Tämän jälkeen virta laitetaan takaisin päälle ja lopunkin seoksen annetaan valua pannuun. Kahvinkeittimen puhdistus etikalla vaatii luonnollisesti myös huuhtelun, jottei etikan makua jää kahviin. Keittimen läpi onkin hyvä keittää ainakin 2-3 täyttä pannullista vettä. Mikäli käytit vahvaa etikka-seosta huuhtelukertoja voidaan tarvita enemmän.

Kahvinkeittimen puhdistus soodalla
kahvinkeittimen puhdistus ruokasoodalla on myös helppo ja suosittu tapa kahvin jättämien rasvojen poistoon kahvinkeittimestä (sooda ei varsinaisesti poista kalkkia kovinkaan hyvin keittimestä). Sooda ei jätä keittimeen yhtä voimakasta makua kuin esim. etikka, joten ruokasoodaa käytettäessä huuhtelukertoja tarvitaan vähemmän. Kahvinkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla aloitetaan liottamalla/sekoittamalla esim. 3 rkl soodaa 1 litraan vettä, ja kaatamalla seos kahvinkeittimen vesisäiliöön. Tämän jälkeen puhdistuksessa toimitaan samalla tavoin kuin etikalla tehtävässä puhdistettaessa; kun puolet seoksesta on valunut pannuun keittimen virta sammutetaan ja seoksen annetaan vaikuttaa noin 30 minuuttia. Vaikutusajan jälkeen keitin käynnistetään uudelleen ja seoksen annetaan valua keittimeen. Kun kahvinkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla on saatu tehtyä on aika huuhdella keitin 1-2 kertaa; eli keittää 1-2 pannullista puhdasta vettä keittimissä. Lisäksi keittimessä olevat irto-osat on syytä tiskata käsittelyn päätteeksi.

Kahvinkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla
Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla on myös melko yleinen tapa keittimen puhdistukseen. Puhdistus tehdään sekoittamalla 2-3 ruokalusikallista sitruunahappoa litraan vettä. Seos kaadetaan tämän jälkeen keittimen vesisäiliöön ja keitin laitetaan päälle. Kahvinkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla on käsittelytapana identtinen verrattuna soodalla ja etikalla tapahtuvaan puhdistukseen; keitin käynnistetään ja kun puolet seoksesta on pannussa keittimen virta katkaistaan puoleksi tunniksi. Vaikutusajan jälkeen virta kytketään jälleen päälle ja loputkin seoksesta valutetaan pannuun. Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla vaatii luonnollisesti myös 2-3 huuhtelu kertaa – eli keittimen läpi annetaan valua 2-3 pannullista puhdasta vettä. Käsittelyn päätteeksi keittimen irto-osat on myös viisasta tiskata.

Kahvinkeittimen puhdistus arkena
Kahvinkeittimen puhdistustarvetta on mahdollista vähentää, kun arkisen kahvinkeittämisen yhteydessä huomioidaan seuraavia asioita:
1. Kahvinkeittimen vesisäiliöön ei tule kaataa vettä likaisella pannulla (tiskaamaton pannu jossa on kahvin jäänteitä), vaan erillisellä vesimitalla tai puhtaalla pannulla.

2. Keittimen vesisäiliö on hyvä huuhdella puhtaaksi (vedellä) pari kertaa viikossa.

3. Keittimen irto-osat kannattaa puhdistaa tiskin yhteydessä (käsitiski) säännöllisesti.

  • Tee kahvinkeittimen puhdistus säännöllisesti
  • Muista huuhdella pesuaine huolellisesti pois
  • Noudata kahvinkeittimen valmistajan puhdistusohjeita


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.