Siivous /
Kotityöt /
Kodin ongelmajätteet
Kodin ongelmajätteet
Kodista löytyy usein monenlaista ongelmajätteeksi luokiteltavaa tuotetta ja tavaraa, joiden hävittämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kodin ongelmajätteet ovat tyypillisesti aineita tai laitteita, jotka eivät sovellu hävitettäväksi normaalin talous- tai kaatopaikkajätteen mukana – kyseisistä jätteistä aiheutuu kuluttajalle/yksityishenkilölle aina jonkin verran lisävaivaa, sillä jätteitä pitää usein lähteä viemään erityisiin vastaanottopisteisiin, jotka eivät aina sijaitse kovinkaan lähellä omaa kotia.
Paikkakuntasi ongelmajätteen keräys/vastaanottopistettä voit tiedustella kunnan tai kaupungin jätehuollosta (tai ympäristöasioista vastaavalta henkilöltä) – yleensä kyseinen tieto löytyy kuitenkin kaupungin tai kunnan verkkosivuilta pienen hakemisen jälkeen. Samalla kannattaa selvittää myös seuraavat asiat: paljonko jätettä voi kerralla viedä vastaanottopisteeseen ja kuinka usein yksi henkilö voi vierailla vastaanottopisteessä. Ongelmajätteiden käsittelyyn liittyvissä käytännöissä on paikkakuntakohtaisia eroja, joten saatat joutua viemään kotiisi kerääntyneet ongelmajätteet keräykseen muutama tavaran erissä. Tällöin voit säilyttää ongelmajätteet kotona sopivan kokoisiin eriin lajiteltuna, jolloin pois vietävän jätteen määrää ei tarvitse pohtia joka kerta erikseen. Muutamilla paikkakunnilla suuremmat määrät – esim. perusteellisemman remontin yhteydessä syntynyt tai kiinteistön tyhjennyksen yhteydessä poistettava ongelmajäte saatetaan tulla jopa noutamaan paikan päältä. Paikkakuntakohtaiset käytännöt onkin hyvä selvittää etukäteen – – ennen kuin kodin ongelmajätteet viedään vastaanottopisteeseen.
Ongelmajätteet kotona
Ohessa muutamia melko yleisiä tuotteita ja aineita, joita löytyy useimmista kotitalouksista – mutta joiden hävittämiseen tulisi kiinnittää huomiota:
– elohopeaa sisältävät kuumemittarit
– painekyllästetty puu
– kylmälaitteet (jääkaapit ja pakastimet)
– televisiot ja monitorit, jotka sisältävät kiinteän akun
– halonisammuttimet
– monet liuottimet (esim.
tärpätti, tinneri ja
asetoni)
– moottoriöljyt ja öljynsuodattimet
– vanhat akut ja akkunesteet
– (vahvasti) emäksiset
puhdistusaineet
Hyvänä ohjesääntönä on, että tuote joka pitää sisällään varoitusmerkin: Haitallinen (Xn), Hapettava (O), Myrkyllinen (T), Räjähtävä (E), Syttyvä (F), Syövyttävä (C) tai Ympäristölle vaarallinen (N); tulisi se käsitellä ongelmajätteenä, eikä sitä tulisi hävittää normaalin talousjätteen mukana. Mikäli olet epävarma onko jokin tuote/tavara luokiteltava ongelmajätteeksi, kannattaa kääntyä paikallisesta ongelmajätteiden keräyspisteestä vastaavan henkilön puoleen.
Säilytä kodin ongelmajätteet oikein
Ongelmajätteeksi luokiteltava tuote tai tavara tulisi säilyttää poisvientiin asti, kyseisen tuotteen käyttöohjeen mukaisella tavalla – eli tuotetta ei tulisi altistaa (käyttöohjeiden vastaisesti) kylmyydelle, kuumuudella tai kosteudelle vaikka kyseessä onkin poistettava jäte. Näin toimimalla voidaan varmistaa etteivät kodin ongelmajätteet muodosta minkäänlaista haittaa poisviennin tai varastoinnin yhteydessä.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös ongelmajätteeksi luokiteltavien tuotteiden pakkausten kuntoon. Jos esimerkiksi vanha öljypurkki on varastoinnin yhteydessä päässyt halkeamaan, kannattaa halkeaman päälle vetäistä ilmastointiteippiä ja purkki kietaista parin muovipussin sisään poisvientiä odottamaan.
Lisäksi poisvietäväksi kootut ongelmajätteet tulisi säilyttää paikassa, johon pienet lapset tai eläimet eivät pääse. Näin toimimalla varmistettaan ettei jätteet aiheuta haittaa kenellekään, eikä esimerkiksi öljyä tai maalia kaadu epähuomiossa maahan.
Muut kodin ongelmajätteet
Eräs hieman pienemmällä huomiolle jäävä kodin ongelmajäte on vanhentumaan päässeet lääkkeet.
Vanhentuneita lääkkeitä ei yleisesti välttämättä luokitella ongelmajätteiksi, mutta niiden hävittäminen tulee tehdä silti tiettyjen kanavien kautta – käytännössä vanhat lääkkeet viedään pakkauksissaan takaisin apteekkiin. Katso tarkemmat
ohjeet vanhentuneiden lääkkeiden hävittämiseen.