valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tärpätti apuna puhdistamisessa ja siivouksessa

Tärpätti apuna puhdistamisessa ja siivouksessa


Tärpätti on syttyvää ja haihtuvaa nestettä jota käytetään useimmin maalien ohentamiseen ja maalitahrojen poistoon. Tärpätti valmistetaan tislaamalla selluloosantuotannon sivutuotteena saatavaa raakatärpättiä ja tärpätistä käytetään myös nimityksiä mäntyöljytärpätti tai pineenitärpätti. Tärpätti -sana puolestaan yhdistetään yleensä ensimmäisenä mineraalitärpättiin (lakkabensiini), joka ei nimestään huolimatta varsinaisesti ole tärpättiä (eri raaka-aineet ja valmistusprosessi) – tosin molempia aineita käytetään samalla tavalla ja samoihin tarkoituksiin (esim. maalin ohentamiseen). Tärpätille erityinen ominaispiirre on pistävä haju – hajun ansiosta tärpättiä ei helposti sekoita muihin värittömiin nesteisiin, vaikka neste olisi kaadettu muuhun kuin alkuperäiseen pakkaukseensa. Lisäksi pistävä haju toimii hyvänä signaalina nesteen haitallisuudesta.

Tärpätti puhdistuskäytössä
Liuottimena tärpättiä voidaan toisinaan käyttää apuna myös siivoustyössä, esimerkiksi eteen tulevien tahrojen poistoon. Siivoustyössä on kuitenkin hyvä huomioida, että tärpätti on liuotin ja puhdistettavan pinnan tai tekstiilin tulisi tällöin kestää kyseisen liuottimen käyttö – muutoin väärin valittu puhdistusaine saattaa pilata puhdistettavan pinnan.

Tärpättiä käsiteltäessä ei myöskään tule unohtaa työturvallisuutta ja asianmukaisten suojavälineiden käyttöä, sillä tärpätti on syttyvä neste – joka ärsyttää helposti niin silmiä, ihoa kuin hengitysteitä.

Mihin kaikkeen tärpättiä voidaan käyttää
Tärpätillä voidaan poistaa esimerkiksi kaksipuolisen teipin seinään jättämiä jälkiä, jos seinän päällyste (esim. tapetti) kestää tärpättiä. Tärpätillä on myös mahdollista poistaa myös useita muitakin tahroja, kuten: pikitahroja, maalitahroja tai steariinitahroja. Tärpätin käytössä tulee kuitenkin olla tarkkana, se saattaa helposti värjätä/pilata puhdistettavan pinnan (etenkin tekstiilin). Mikäli et ole varma soveltuuko tärpätti kyseisen pinnan puhdistukseen, kannattaa valita jokin toinen puhdistustapa.

Tärpätin hävittäminen
Vanhentuneen tai käyttämättä jääneen tärpätin suhteen on hyvä huomioida, että tärpätti lasketaan ongelmajätteeksi, joka tulee hävittää asianmukaisella tavalla. Tärpättiä ei siis tule kaataa viemäriin, maastoon tai vesistöön – vaan tärpätti tulee viedä ongelmajätteiden noutopisteeseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua