valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tummuneen paneelikaton maalaus

Tummuneen paneelikaton maalaus


Paneelikaton maalaus on melko työläs ja iso urakka joten työhän kannattaa varata riittävästi aikaa. Monet ovatkin sitä mieltä, että helpommalla pääsee kun vaihtaa tilalle uudet paneelit – tämä onkin yksi harkinnan arvoinen asia.

Paneelikaton maalaus –pohjatyöt
Paneelikatto kannattaa pestä ensin maalinpesuaineella, jonka tehtävänä on pehmittää vanha maali/lakkapinta. Aineen vahvuus kannattaa testata katon huomaamattomassa osassa ensin (samoin kuin tahranpoistoaineet spot-testataan kankaissa). Maalinpesuaine sisältää yleensä haitallisia kemikaaleja, joten tuotteessa suositeltuja suojavälineitä (hengityssuojain, suojalasit ja –käsineet) on syytä käyttää. Joissain tapauksissa vanha lakkapinta on niin kova ja paksu ettei sitä saa pesemällä pois (katto on lakattu esim. useampaan kertaan). Tällöin avuksi kannattaa ottaa esim. hioma paperi.

Paneelikaton maalaus – oksankohdat ja halkeamat
Seuraavaksi käsittelyvuorossa ovat paneelikaton oksankohdat. Ne tulee hioa hienolla hiekkapaperilla, ja käsitellä oksalakalla. Kun oksalakka on kuivunut voidaan suorittaa pohjamaalaus. Kun pohjamaali on kuivunut (yleensä pohjamaalin annetaan kuivua yön yli, jotta nähdään miten hyvin puu imee maalia) voidaan paneelikatossa olevat kolot ja halkeamat voidaan kitata umpeen (kitin kuivuttua muista hioa kitattu pinta tasaiseksi).

Paneelikaton maalaus työvälineet ja -tavat
Paneelikaton maalaus on ehkä helpoin suorittaa pensselillä, ja edetä paneeli kerrallaan. Mikäli omaat hyvät maalaustaidot, voit käyttää myös telaa. Maalaustelan jättämä jälki ei välttämättä ole kaikkein paras, joten se kannattaa viimeistellä pensselillä, maalin ollessa vielä märkää/tuoretta. (pensselillä pitkä, paneelin suuntainen veto).

Maalaukseen on puolessaan olemassa kaksi vaihtoehtoa: täysin peittävä tai läpikuultava. Erittäin tummaksi päässyt paneelikatto, on ehkä viisaampaa maalata täysin peittävästi, koska katosta tulee helposti laikukas ja epäsiistin näköinen. Läpikuultava maalaus onnistuu huomattavasti paremmin paneelikatossa joka ei ole päässyt vielä kovin pahasti tummumaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua