valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lasikuitutapetti puhdistus ja hoitaminen

Lasikuitutapetti puhdistus ja hoitaminen


Lasikuitutapetti tuo monelle mieleen 80-luvun virastot ja laitokset, joissa vaalea ja karkeakuvioinen lasikuitutapetti koristi seinää kuin seinää. Nykyään markkinoilta löytyy useita lasikuitutapetteja, joista osa on tarkoitettu suoraan seinätapetiksi ja osa on taas tarkoitettu sisämaalauspohjaksi.

Lasikuitutapetti maalauspohjana
Maalauspohjaksi tarkoitettu lasikuitutapetti kiinnitetään tasoitettuun seinään, jonka jälkeen lasikuitutapetin karkeakuvioinen pinta tasoitetaan remonttitasoitteella – ja lopuksi seinä maalataan. Tämän tyyppinen lasikuitutapetti jää siis maalipinnan alle, jolloin puhdistamiseen ja hoitoon tarvittavat toimenpiteet tulee valita seinän maalipinnan mukaan.

Lasikuitutapetti seinätapettina
Lasikuitutapetti on yleensä perinteistä paperitapettia huomattavasti helpompi puhdistettava, sillä lasikuitupinta kestää yleensä nihkeän siivouspyyhkeen käytön. Paksummat tapettimateriaalit kestävät usein myös miedoimmat pesuaineet ja kevyen hankauksenkin. Valitun pesuaineen soveltuvuus on kuitenkin suositeltavaa testata huomaamattomaan kohtaan – – kun kyse on tapetista, testaus olisi parasta suorittaa täysin erilliseen/irralliseen tapetin palaan; näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei pesuaine esimerkiksi värjää tai kuluta lasikututapettia. Hankaamisen suhteen taas on hyvä huomioida, että lasikuitutapetti kestää kevyen kertaluontoisen hankauksen – voimakas ja toistuva hankaaminen kuluttaa varmasti myös lasikuitutapetin pinnan.

Lasikuitutapetin hyvät ja huonot puolet
Lasikuitutapetin hyvänä puolena voidaan pitää materiaalin edullisuutta, kestävyyttä ja helppoa puhdistettavuutta. Esimerkiksi lapsiperheissä rasvaiset sormenjäljet ja väriliitu lähtevät lasikuitutapetista usein kevyellä pyyhkimisellä. Rasvatahrojen osalta lasikuitutapetin puhdistus on suositeltavaa tehdä mahdollisimman nopeasti, jolloin rasva on vielä tapetin pinnassa; eikä ole aiheuttanut tapetin värjääntymistä.

Lasikuitutapetin huonoksi puoliksi luetaan usein vaikea poistettavuus ja estetiikan puute. Tyypillisesti lasikuitutapetti istuu erittäin tiukasti kiinni pohjamateriaaliin jos toiseenkin, ja on erittäin hankalasti poistettavissa. Eli mikäli kodin tai esimerkiksi toimisto- tai myymälätilan ilmettä halutaan muokata usein, ei tiukkaan kiinni istuva lasikuitutapetti ainakaan helpota urakkaa (näissä tilanteissa on usein helpointa jättää lasikuitutapetti seinään ja käyttää tasoitustapettia tai muuta tasoitetta).

Tapetin ulkonäkö ja esteettisyys on tietysti pitkälti katsojasta kiinni – – mutta tätä asiaa ei kannata vähätellä. On totta ettei edullisella metrihinnalla myytävä lasikuitutapetti vastaa ulkonäöllisesti kalliimpia designtapetteja; vaan näistä tapeteista on pyritty luomaan mahdollisimman moneen tilaan sopivia yleistapetteja. Tästä syystä monet pitävät lasikuitutapettia ”halvan näköisenä” tai ”laitosmaisena”, joten mieti jo kaupassa kyllästytkö nopeasti lasikuitutapetilla tapetoituihin seiniin. Mikäli kyllästyt ei lasikuitutapetti ole välttämättä hyvä valinta, juuri vaikean poistettavuuden johdosta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua