valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Talon sokkelin maalaaminen

Talon sokkelin maalaaminen


Sokkelin maalaus suojaa sokkelia ja tekee talosta viimeistellyn näköisen. Ajan myötä sokkelin maalaus joudutaan usein uusimaan, koska vanha maalaus alkaa irtoilemaan – tai sokkelin väriä halutaan vaihtaa. Sokkelit on yleensä tehty joko betonista tai kevytsoraharkoista. Molemmat pinnat on hyvä puhdistaa ja tasoittaa ennen kuin sokkelin maalaus voidaan suorittaa.

Betonisen sokkelin maalaus

Sokkelia ei kannata ryhtyä maalaamaan vanhan maalipinnan päälle, vaan vanha maalipinta tulee poistaa huolella. Usein teräsharja, tai teräslaikka ovat työhön parhaiten sopivat välineet. Mikäli sokkelin maalaus tehdään vanhan maalipinnan päälle, on olemassa riski että maali alkaa hilseillä ja irtoilla, hyvinkin nopeasti. Kun vanha maalipinta on saatu poistettua, kannattaa sokkelin kuntoa tarkastella. Helposti mureneva betoni kannattaa poistaa, ja kolot ja halkeamat kannattaa paikata. Jos näkyviin tulee betonin raudoituksessa käytettyjä rautoja, kannattaa ne käsitellä joko ruosteenestomaalilla (ohjeiden mukaisesti) tai korroosionestolaastilla. Käsittelyn tarkoituksena on estää ruosteen muodostumista ja sokkelin rappeutumista. Kannattaa tietysti muistaa ettei sokkeliin upotetun raudan ruostumista pystytä täysin estämään millään käsittelyllä – aika tekee aina tehtävänsä. Näistä syitä sokkelin maalaus joudutaan uusimaan, jotta talon julkisivu säilyisi siistinä.

Syitä maalin irtoamiseen sokkelista
Betonisissa sokkeleissa yleisin syy maalin irtoamiseen on kalkki. Hyväkään maali ei pysty estämään kalkin vaikutusta. Tästä syystä esim. peittausliuoksen (tain muun kalkkia torjuvan pohjusteen) käyttö on suositeltavaa sokkelin maalaamisen yhteydessä. Myös ajan myötä tapahtuva sokkelin rapautuminen voi aiheuttaa maalin irtoamista. Näistä syistä johtuen sokkelin maalaus tulee tehdä säännöllisesti muutamien vuosien välein.

Harkkosokkelin maalaus
Harkkopinta on aluksi puhdistettava irtoliasta ja harkkolaastin valumista ja roiskeista. Harkkolaastin roiskeen lähtevät yleensä parhaiten teräslastalla; pöly ja irtolika puolestaan harjaamalla. Seuraavaksi harkkosokkeli tasoitetaan käyttämällä (oikaisu)laastia, näin toimimalla saadaan aikaan tasainen ja helposti maalattava pinta. Tarkista laastin käyttöohjeista tuleeko harkot/sokkeli kastella vedellä ennen laastin levittämistä. Usein oikaisulaasti levitetään kostutetuille harkoille. Huomioi myös että levitettävän tasoitelaastikerroksen tulee olla riittävän paksu, etteivät harkkojen saumat jää näkyviin. Tasaisen maalauspinnan aikaansaamiseksi kannattaa käyttää hierrintä (ennen hiertimen käyttöä laastin tulee antaa hieman kuivua).

Tämän jälkeen voit maalata sokkelin tai pinnoittaa sen esim. rouhepinnoitteella. Sokkeleita varten on yleensä olemassa erillisiä sokkelimaaleja, jotka on suunniteltu nimenomaan ulkokäyttöön.

Vinkki sokkelin maalaukseen

Jos et ole ennen maalannut sokkelia, tai edellisestä maalausurakasta on jo ehtinyt vierähtää aikaa – – aloita maalaaminen talon takaa. Näin voit harjoitella maalaamista ilman, että harjoituksen jälki on kaikkien katseltavana talon etupihalla. Jos olet maalaamassa talosi koko julkisivua, jätä sokkelin maalaus viimeiseksi työksi, ja suorita muu talon maalaus ja peltikaton maalaus ensin. Näin toimimalla juuri maalattuun sokkeliin ei tule maaliroiskeita.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua