valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maalin tarve – laske maalin menekki huolella

Maalin tarve – laske maalin menekki huolella


Maalauksen yhteydessä tarvittavan maalin menekin arviointi aiheuttaa monesti pientä päänvaivaa. Vaikka perinteiset sisätilojen maalit eivät usein ole erityisen kalliita, kannattaa maalin tarve laskea tarkkaan etukäteen. Näin vältytään tilanteelta jossa varastoon kertyy käyttämättömiä (ongelmajätteeksi luokiteltavia) maaleja, joille ei ole tiedossa mitään käyttöä.

Pohjatiedot jotka tarvitset maalin tarpeen selvittämiseksi
Maalin menekin selvittämiseksi tarvitset tiedon maalattavan pinta-alan koosta. Mikäli olet maalaamassa esimerkiksi yhden huoneen seinät, toimi näin:
1. Mittaa jokaisen seinän pituus ja leveys erikseen (seinäkohtaisesti).
2. Laske seinäkohtainen pinta-ala (pituus x leveys)
3. Lopuksi laske saamasi pinta-alat yhteen.
Näin käytössäsi on maalattavan alueen kokonaispinta-ala.

Maalin menekki lasketaan näin
Maalien tuoteselosteissa tai valintaohjeissa kerrotaan tyypillisesti (arvio) kyseisen maalin riittoisuudesta. Tämä tieto esitetään yleisesti juuri neliöinä – valmistajasta riippuen riittoisuus saatetaan esittää kahdessa eri muodossa (riittoisuus imeville pinnoille ja riittoisuus imemättömille pinnoille). Kun vertaat riittoisuus –tietoa laskemaasi kokonaispinta-alaan saat helposti selville paljonko maalia on syytä hankkia.

Maalin tarve – huomiot
Maalin menekkiä laskettaessa on syytä huomioida että pyöreiden pintojen (esim. hirsiseinän) maalin tarve on usein x1.5 täysin tasaiseen pintaan verrattuna. Ero johtuu yksinkertaisesti siitä että maalattavaa pinta-alaa on käytännössä mitattua enemmän (pyöreyden tuoma lisäpinta-ala ei näy mittauksissa).

Toinen huomioitava asia liittyy maalipurkkien/pakkausten täyttöasteeseen. Useimmat maaleja valmistavat yritykset jättävät maalipurkkeihin niin sanotun sävytysvaran; jonka turvin maalipurkkiin voidaan kaataa sävyte tai ohenne (maalipurkkia ei siis täytetä yleensä aivan piripintaan). Tästä syystä maalin menekkiä laskiessa saadut tulokset on syytä pyöristää ylöspäin, jotta sävytevaran aiheuttama ”hävikki” saadaan korjattua.

Mikäli valitsemassasi maalipurkissa ei kerrota kuin yksi riittoisuus -tieto, on kyseessä hyvin todennäköisesti riittoisuus imemättömälle pinnalle. Jos olet maalamassa vanhaa ja hyvin huokoista pintaa, kyseinen tiedon voi niin ikään kertoa n.1.5:llä (mikäli maalin valmistaja ei ole muuta ohjetta antanut).

Jos olet epävarma maalin riittoisuudesta tai kaipaat lisää neuvoja maalien valintaan, kannattaa olla yhteydessä maalaukseen ja maaleihin erikoistuneisiin rautakauppoihin.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua