valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tapetin tarve – Paljonko tapettia tarvitaan?

Tapetin tarve – Paljonko tapettia tarvitaan?


Tapetoinnin yhteydessä tarvittavan tapetin määrä – eli tapetti menekin laskeminen – on suositeltavaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen tapettikauppaan lähtemistä, sillä näin toimimalla pystytään paremmin hahmottamaan tapetoinnin ja eri tapettimallien aiheuttamat kulut. Ohessa pari helppoa tapaa tapettimenekin laskemiseen.

Ennen tapettikauppaan lähtöä tai tapetin menekin laskentaa on syytä kerrata yksi tapetoinnin termi: ”vuota”. Vuodalla tarkoitetaan seinän korkeusmittaan leikattua (lattiasta kattoon ylettyvää) tapetinkaistaletta; eli tapetoitu seinä on siis kokonaisuus vierekkäisiä ”vuotia”.

Tapetin menekin laskenta – tapa nro. 1
Tapetin tarve on usein helposti laskettavissa, mikäli huone on jo entuudestaan tapetoitu; tällöin voit laskea huoneessa olevien ”vuotien” määrän, ja mitata yhden ”vuodan” leveyden, sekä huoneen korkeuden (korkeuteen on hyvä laskea muutama sentti ylimääräistä, että tapetin päädyt saadaan piilotettua esim. jalkalistojen alle). Kaupassa ollessasi voit etsiä saman levyisen tapetin ja laskea monta ”vuotaa” saat yhdestä rullasta. Tämän tiedon perusteella voit laskea monta tapettirullaa on tarpeen hankkia.

Jos tapetin menekki lasketaan vanhojen vuotien perusteella tulee uusien tapettien leveys olla vanhoja vastaava. Mikäli tapetoitavassa tilassa olevat vanhat tapetit ovat useita vuosia vanhoja, on täysin mahdollista että kaupassa olevat tapetit ovat eri levyisiä – tällöin tätä laskutapaa ei kannata käyttää.

Tapetin menekin laskeminen – tapa nro. 2
Tapetin tarvetta voidaan laskea myös neliöiden perusteella. Tapetoitavan huoneen seinäpinta-ala voidaan laskea jokaisesta seinästä erikseen (pituus x leveys); lopputuloksesta tulee luonnollisesti muistaa vähentää niiden kohtien pinta-ala johon tapettia ei tule (esim. ikkunat). Kaupassa voidaan puolestaan laskea tapettirullan pituuden ja leveyden avulla tapetin tarve.

Huom. käytetäänpä kumpaa tahansa laskutapaa on tapettia hyvä hankkia jonkun verran ylimääräistä. Näin toimimalla voidaan varmistaa tapetin riittävyys, eikä tapetointi mene pilalle jos yksi tai kaksi ”vuotaa” menee piloille.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua