valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus


Peltikaton maalaaminen tulee suunnitella hyvin, sillä sää ja lämpötila on oltava kohdillaan kun peltikaton maalaus tehdään. Koska työ suoritetaan katolla, myös työturvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota (turvaköysi/valjaat on hyvä hankkia). Myös tarvittavat maalit ja välineet on hyvä hankkia etukäteen, jotta maalaaminen sujuisi ilman ongelmia. On hyvä muistaa ettei kattoa maalatessa tule käyttää rullatelaa, vaan peltikaton maalaus tulee tehdä mieluiten pensselillä. Peltikaton maalaaminen voidaan suorittaa osana talon maalausta, tai se voidaan tehdä omana urakkanaan – monesti talon julkisivu on kuitenkin viisainta laittaa kerralla kuntoon.

Pohjatyöt kuntoon ennen peltikaton maalausta
Vanha irtoileva maali, ja ruoste tulee irrottaa huolellisesti ennen peltikaton maalaamista; teräsharja sopii mainiosti tähän työhön. Tämän jälkeen peltikatto tulee pestä ennen maalaamista, peseminen sujuu nopeasti esim. painepesurilla. Pesun yhteydessä kannattaa huomioida erityisesti katon saumakohdat, ja varmistaa ettei niihin jää likaa (uusi maali ei tartu hyvin likaisiin kohtiin). Pesemisen jälkeen katon tulee antaa kuivua ennen maalauksen aloittamista (älä aloita maalaamista heti pesun jälkeen). Peltikaton maalaus ei vaadi tämän kummempia pohjatöitä.

Peltikaton maalaus
Maalausta tehtäessä peltikaton lämmön tulisi olla 5-30 astetta (käytettävästä maalista riippuen; osa maaleista tarttuu hyvin kuumempaankin pintaan). Tästä syystä peltikaton maalausta ei voida suorittaa helteisenä kesäpäivänä, jolloin peltikaton pinta on huomattavasti kuumempi.

Peltikatoille on saatavilla erilaisia maaleja, mutta mikäli kyseessä on vanha katto saattaa olla viisaampaa käyttää erillistä pohjamaalia (peltikatolle suunniteltua pohjamaalia). Maali/rautakaupassa kannattaa kysyä kuinka nopeasti varsinainen pintamaali tulee maalata pohjamaalin päälle. Joidenkin maalien kohdalla suositellaan pintamaalin maalaamista nopeasti, jotta pohjamaali ja pintamaali ”tarttuvat” toisiinsa, muodostaen kestävän pinnan.

Peltikaton maalaus ja työjärjestys
Katolla liikuttaessa kannattaa miettiä työ/maalausjärjestys niin, että pääset lopuksi katolta helposti pois. Maalaus kannattaa aloittaa esimerkiksi kauimmaisesta nurkasta; ja peltikaton maalaus kannattaa suorittaa järjestelmällisesti aluekerrallaan.

Maalatun peltikaton tarkistus
Kun peltikaton maalaus on suoritettu, kannattaa työn jälki tarkastaa esim. seuraavan helle aallon / sateiden jälkeen. Näin voidaan nähdä onko peltikaton maalaus onnitunut.
Lisää vinkkejä peltikaton maalaukseen ja ylläpitoon löydät kattoremontti.org sivustolta.


Mikäli et omista tarvittavia välineitä, tai et tiedä miten katolla tulisi toimia; monet remontti/maalausalan yritykset voivat hoitaa peltikaton maalaamisen puolestasi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua