valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Käytetyn maalityypin selvittäminen

Käytetyn maalityypin selvittäminen


Maalityyppejä on monia: punamultaa, öljymaalia ja lateksimaalia jne. – Monissa maalausoppaissa kehotetaan käyttämään päälle- tai huoltomaalauksessa samaa maalityyppiä mitä pinnalla on käytetty edellisen maalauksen yhteydessä. Tämä tieto saattaa kuitenkin olla vaikeasti selvitettävissä, jos maalipurkki on jo hävitetty tai maalauksen on suorittanut asunnon edellinen asukas.

Maalityypit ja niiden selvittäminen

Käytetyn maalityypin voi selvittää jälkikäteen, tekemällä tahranpoistosta tuttuja ns. spot-testejä. Testissä käytetään yksinkertaisesti vettä, emäksistä, etanolia ja kangaspaloja. Kangaspalojen tulisi olla mieluusti nukkaamattomia ja vaaleita, jotta maalin liukeneminen voidaan todeta helposti. Voimakkaasti emäksisiä aineita (ks. pH-arvot) kotitaloudessa ovat yleensä esim. nestemäiset putkenavaajat (jotka sisältävät natriumhydroksidia, eli lipeää). Etanolia taas löytyy useimmista liuottimista ja spriikeitinten polttonesteistä. Tarvittavat nämä aineet saat hankittua myös normaalista rautakaupasta. Aivan kuten tahranpoistossakin testaus kannattaa tehdä seinän/pinnan mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan (esim. takaosaan tai alapintaan). Lisäksi liuottimien ja emäksisten aineiden kanssa työskentelyssä tulee aina muistaa tarvittavat suojavälineet.

Öljy- ja alkydimaalit liukenevat parhaiten voimakkaasti emäksiseen aineeseen. Voit kastaa kangaspalan kulman emäksiseen aineeseen ja hieroa sillä maalipintaa. Jos kyseessä oli öljy- tai alkydimaali liukenee se nopeasti emäksiseen aineeseen (kangaspalaan jää väriä). Jos testaat valkoista maalipintaa, huomaat myös että emäksinen aine aiheuttaa kellertymistä valkoisessa maalipinnassa. Emäksistä ainetta käsitellessäsi muista suojavälineet, sillä vahvasti emäksiset aineet ovat syövyttäviä (käsineet, suojalasit, hengityssuojain – vältä joutumista iholle).
Vesiohenteiset lateksimaalit liukenevat puolestaan etanoliin. Vesiohenteiset maalit eivät enää kuivumisen jälkeen juurikaan reagoi veden kanssa. Myös etanolin kanssa työskennellessä tulee muistaa käyttää tarvittavia suojavälineitä (käsineet, suojalasit, hengityssuojain – vältä joutumista iholle).

Jos epäilet että kyseessä olisi punamultamaali – kasta kangaspalan kulma veteen, ja hiero sillä maalipintaa. Punamultamaalista jää melko nopeasti jälki kostutettuun kangaspalaan.

Luotettavan testituloksen saaminen

Kun haluat saada luotettavan tuloksen maalityyppitestillesi, käytä kaikkia kolmea ainetta samalla pinnalla. Esimerkiksi punamultamaalista saat todennäköisesti irtoamaan väriä kaikilla kolmella aineella, mutta lateksi- tai öljymaalista et saa väriä irti pelkällä vedellä – – Punamultamaalin kohdalla erottavana tekijänä oli siis se, että myös veden käytöllä oli vaikutusta. Tämän testitavan idea on siis poissulkea epätodennäköiset vaihtoehdot, jolloin testintekijä voi päätellä mahdollisen maalityypin.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua