valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sisäkaton maalaaminen

Sisäkaton maalaaminen


Sisäkaton maalaus alkaa aina maalattavan tilan tyhjentämisellä tavaroista ja lattian suojaamisella. Huonekorkeudesta riippuen kannattaa hankkia myös tikkaat tai telineet joiden avulla työ sujuu helposti. Huoneen maalaus aloitetaan yleensä aina katosta, jolloin esim. seiniä ei tarvitse maalauksen aikana suojata/varoa. Sisäkaton maalaus – samoin kuin muutkin maalaustyöt – ovat hieman sottaista puuhaa, joten tämä tulee huomioida myös työvaatteiden valinnassa.

Sisäkaton maalaus aloitetaan yleensä maalattavan pinnan puhdistuksella. Ensiksi katto yleensä pestään käyttämällä maalipesua, joka poistaa rasvan ja lian, sekä pehmentää vanhaa maali/lakka pintaa. Maalipesu tulee myös huuhdella pois tuotteen ohjeiden mukaisesti.

Sisäkaton maalaaminen -työvälineet
Katon maalaus sujuu parhaiten yleensä maalaustelalla, johon on kytketty jatkovarsi. Telineiden ja tikkaiden lisäksi kannattaa hankkia tilaan hyvä valaistus (työmaavalo) jolloin varjot/valon puute eivät haittaa maalaamista.

Sisäkaton maalaus –pohjatyöt
Pesun jälkeen sisäkatosta poistetaan vanha, irtoileva maali (kaapimella/skrapalla). Mureneva (jauhomainen) pohja-aines tulee myös poistaa, koska uusi maali ei tartu kunnolla tähän pintaan. Harjaa tai imuroi pölyt pois halkeamien kohdista. Käytä kattomateriaalille sopivaa tasoitetta, ja tasoita katossa olevat kolot ja halkeamat huolellisesti. Hio lopuksi tasoitetut kohdat, ja harjaa hiomapöly pois.

Mikäli katon vanha maalipinta on erityisen kovaa tai kiiltävää, kannattaa maalattava pinta käsitellä kokonaan hiekkapaperilla.

Huoneen lämpötilaa kannattaa laskea (tai patterit laittaa kokonaan pois päältä) maalaustöiden ajaksi. Kuivassa ja lämpimässä sisäilmassa maali kuivuu nopeasti, jolloin maalausjälkeen on vaikeampi vaikuttaa. Huoneen lämpötilaa laskemalla, sisäkaton maalaus onnistuu hieman helpommin.

Sisäkaton maalaus –pohjamaalaus
On suositeltavaa pohjamaalata ainakin tasoitetut kohdat, jottei tasoite paista uuden maalipinnan läpi. Mikäli tasoitettuja kohtia on useita, on tietysti helpompaa pohjamaalata koko sisäkatto. Kannattaa valita pohjamaali, joka mahdollistaa vesiohenteisen pintamaalin käyttämisen sisätiloissa.

Sisäkaton maalaus
Jos olet katon jälkeen maalaamassa saman huoneen seinät, ei seiniä tarvitse suojata; muuten on viisasta vetää katon rajaan (seinän puolelle) pari kerrosta paksua maalarinteippiä, seinää suojaamaan (suojattava alue on noin x2 kertaa telan paksuus). Näin toimimalla voit huoletta viedä telan seinän lähelle. Sisäkaton maalaus tulee tehdä aina valon suuntaisesti, eli niin että näet kokoajan selkeästi maalaustyösi tuloksen, eivätkä varjot peitä telaa (tilassa oleva työmaavalo/hyvä valaistus helpottaa tässä suhteessa maalaamista).
Sisäkaton maalauksessa kannattaa edetä järjestelmällisesti, alue kerrallaan.

Kun sisäkaton maalaus on valmis tuuleta tila hyvin ja anna maalin kuivua, maalipurkin ohjeen mukaisesti.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua