valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pohjamaali – mihin pohjamaalausta tarvitaan?

Pohjamaali – mihin pohjamaalausta tarvitaan?


Pohjamaali on ennen varsinaista pintamaalia seinään tai muuhun maalattavaan pintaan levitettävä pohjuste/maali, jonka pääasiallisena tarkoituksena on mahdollistaa tasainen ja siisti lopputulos itse pintamaalauksessa. Maalaamisen lisäksi pohjamaalia voidaan käyttää myös optimaalisen tartuntapinta muodostamiseen esimerkiksi seinään tulevalle tapetille (ks. tapetoinnin pohjamaali). Ohessa muutamia huomioita pohjamaalaukseen liittyen.

Mihin pohjamaalausta tarvitaan?
Pohjamaalin tehtävänä on kyllästää puunpinta ja tarjota hyvä tartuntapinta varsinaiselle pintamaalille. Valkoinen pohjamaali tuo myös pintamaalin värejä paremmin esille, jolloin tarvittavan pintamaalin määrä jää usein tavallista pienemmäksi. Pohjamaalin käyttö on suositeltavaa etenkin silloin kun vaihdetaan maalipinnan väriä toiseksi tai työstetään täysin uutta pintaa. Vastaavasti myös kitillä tai muulla tasoitteella/täytteellä, korjatut halkeamat ja kolot on syytä pohjamaalta. Näin toimimalla vanha maali tai kolojen paikkaamiseen käytetty tasoite ei kuulla uuden maalikerroksen läpi (tai imeydy epätasaisesti jolloin lopputulos olisi laikukas). Lyhyesti sanottuna pohjamaalin tehtävänä on auttaa laadukkaan ja tavoitteita vastaavan maalikerroksen syntymisessä.

Milloin pohjamaalausta ei välttämättä tarvita
Pohjamaali ei ole täysin pakollinen kun työstetään vanhaa – säännöllisesti maalattavaa maalipintaa. Kun vanhan maalipinnan sävy/väri on sama mitä uuden maalipinnan ja maalattavapinta on suhteellisen hyvässä kunnossa (ei hilseilyjä tms.) voidaan maalaus suorittaa monesti suoraan vanhan maalipinnan päällä – ilman pohjamaalausta.

Valitse pohjamaali pinnan mukaan
Metallipinnoille on olemassa erillisiä ruosteenestopohjamaaleja, puupinnoille on puolestaan olemassa omat pohjusteet/pohjamaalit. Myös sisä- ja ulkokäyttöön on olemassa omat tuotteensa, joten pohjamaalin valinnassa tulee olla tarkkana. Oikean pohjamaalin valitsemisessa kannattaakin kääntyä asiansaosaavan maaliliikkeen puoleen.

Pohjamaalin käytössä tulee aina noudattaa pakkauksesta löytyviä ohjeita: maalin säilyttämisen, sekoituksen, ohentamisen ja kuivumisen suhteen. Nämä suositukset vaihtelevat valmistajakohtaisesti, joten parhaaseen lopputulokseen pääset kun noudatat valmistajan antamia ohjeita.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua