valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Portaiden maalaaminen

Portaiden maalaaminen


Portaiden maalaus vaikuttaa koko asunnon yleisilmeeseen ja väritykseen sillä useimmissa asunnoissa portaat ovat varsin keskeinen elementti. Tästä syystä portaiden maalaus kannattaakin tehdä kunnolla – eikä missään työvaiheessa kannata fuskata – sillä portaiden maalauksen aikana tehty hutilointi on helposti nähtävillä. Etenkin asunnoissa joissa portaat ovat aktiivisessa käytössä – esimerkiksi makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa –tulee portaiden maalaus suunnitella huolellisesti, jottei maalauksesta aiheudu kohtuutonta haittaa asunnon käytölle.

Portaiden maalaaminen ja huomioitavat asiat
Heti alussa on hyvä huomioida ettei etenkään pitkien ja monimuotoisten portaiden maalaaminen käy aivan kädenkäänteessä, joten työhön on syytä varata riittävästi aikaa. Käytettävät maalit ja työvälineet on syytä valita aina maalattavan pinnan mukaan; etenkin portaan askelmapintaan tulisi käyttää maalia, jolla on hyvä kulutuksen kesto.

Portaiden maalaus ja pohjatyöt
Portaiden maalauksessa pohjatyöt ovat erityisen tärkeitä, sillä huonosti poistettu vanha lakka tai maali kuultaa helposti läpi. Hionta (epäkeskohiomakoneella) on usein helpoin tapa saada vanha lakka tai maali pois portaista. Hionnan jälkeen portaat tulee vielä imuroida, jotta hioma pöly saadaan pois maalattavasta pinnasta. Joissain tapauksissa portaat suositellaan vielä pestäväksi kidesoodalla ennen maalausta (pesun jälkeen portaiden tulee antaa tietysti kuivua). Kun pohjatyöt on saatu tehdyksi voidaan portaiden maalaus aloittaa levittämällä pohjamaali. Varsinainen pintamaali voidaan joutua levittämään 2-3 kertaan ennen kuin lopputulos on toivottu. Tarvittavien maalauskertojen määrään vaikuttaa oleellisesti käytettävä maali ja välineet, mutta myös maalarin taidot ratkaisevat.

Vinkki portaiden maalaamiseen
Koska portaiden maalauksessa tarvitaan usein vähintään kaksi maalauskertaa voit maalata portaat osissa. Maalaat ensin joka toisen portaan/askelman ja annat maalattujen askelmien kuivua. Tämän jälkeen siirryt vielä maalaamattomien askelmien kimppuun. Jos portaiden rakenne mahdollistaa voit vetää juuri maalatun portaan päälle/ylle maalarinteipin (teippi pari senttiä irti maalipinnasta), jolloin tiedät mitä porrasta tulee varoa. Näin toimimalla portaissa on mahdollista liikkua myös maalauksen aikana.

  • Portaiden maalaaminen kannattaa tehdä ajan kanssa
  • Tee portaiden maalaaminen kulutusta kestävällä maalilla
  • Suunnittele portaiden maalaus niin ettei se haittaa liikkumista


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua