valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maalipensselin säilytys ja puhdistaminen

Maalipensselin säilytys ja puhdistaminen


Maalipensselit on yleensä valmistettu joko luonnonharjaksesta tai muoviharjaksesta. Muoviharjaksiset maalipensselit voi yleensä ottaa suoraan käyttöön, mutta luonnonharjaksiset on syytä “pehmittää” ennen käyttöä. Pehmittäminen tarkoittaa pensselin liottamista tärpätissä tai pellavaöljyssä (yleensä liotus kestää yhden päivän). Ideana pehmittämisessä on se, että öljy tai tärpätti imeytyy uuden pensselin huokosiin. Jos pensseliä ei pehmitetä, ja se laitetaan suoraan käyttöön – maali imeytyy pensselin huokosiin, tulee pensselistä kuivumisen jälkeen erittäin jäykkä.

Myös muoviharjaksiset pensselit on hyvä pestä ennen käyttöä, jotta irtoharjakset ja pöly saadaan pensselistä pois ennen maalausta.

Maalipensselin puhdistaminen

Pensselin puhdistaminen on melko yksinkertaista. Pieneen astiaan/purkkiin laitetaan liuotinta esim. tärpättiä (jos kyseessä on vesiliukoinen maali, käytä vettä), ja pensseli laitetaan sekaan. Nestettä tulee olla niin paljon, että ainakin harjakset peittyvät kokonaan; näin maali saadaan pois myös harjasten juuresta. Välillä pensseliä käännellään hieman, ja lopuksi pensseli kuivataan esim. rättiin. Liotus toistetaan niin monta kertaa, ettei pensselin harjaksista enää irtoa maalia. Tästä syystä liuottimen määrää kannattaa säännöstellä niin, että se riittää useampaan käyttökertaan. Jos pensseli on menossa pesun jälkeen varastoon/säilytykseen, kannattaa se pestä vielä vedellä ja synteettisellä pesuaineella. Tämän jälkeen pensseli tulee vielä kuivata ennen varastointia (vedellä pesu tehdään jottei liuotinta jäisi harjaksiin).

Maalipensselin säilytys

Jos maalaat usein tai olet suunnittelemassa isompaa maalausurakkaa, voit säilyttää astiassa, jossa on esim. tärpättiä tai vettä. Näin toimimalla pensseli ei pääse kuivumaan, eikä sitä tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos taas seuraavaa maalausurakkaa ei ole tiedossa, voit säilyttää (puhdistettuja) pensseleitä esim. muovipussissa. Ideana on että harjakset pysyvät suojattuna myös säilytyksen ajan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua