valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tapetin maalaaminen

Tapetin maalaaminen


Tapetin päälle maalaus on yleensä mahdollista jos tapetti on hyvin kiinni seinässä. Koska aina ei voida olla varmoja siitä miten hyvin tapetti on seinässä kiinni, on suositeltavaa poistaa tapetti ennen maalausta. Tapettia voi myös kostuttaa vedellä (pieneltä alalta), jolloin selviää helposti miten hyvin tapetti on kiinni seinässä.

Mikäli tapetin kupruilu tai roikkuminen on helposti havaittavissa on aina viisasta poistaa tapetti, eikä ryhtyä tapetin päälle maalaukseen. Lisäksi kannattaa huomioida että tapettien valmistusaineet/tavat (myös kiinnitystavat) ovat vaihdelleen muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana suuresti (tapetin päälle maalaus ei välttämättä sovi kaikille tapettilaaduille), jolloin varmin ratkaisu on jälleen tapetin poisto ennen maalausta.

Tapetin maalaus – pohjatyöt
Mikäli päätät kokeilla tapein maalausta, pohjatöiksi riittää tapetin puhdistaminen irtoliasta (esim. harjaamalla) ja mahdollisten reikien tasoittaminen (esim. naulanreiät). Mikäli tapetissa on erityisen kiiltävä tai muovisentuntuinen pinta, tulisi tapettia hioa ennen maalausta (hiominen aiheuttaa helposti tapetin repeilyä). Ennen tapetin maalausta on myös hyvä testata maalin imeytyminen tapettiin, testi voidaan tehdä esim. tapetin ylä-, ala- ja keskiosaan. Tällä ”kolmenkohdan” testillä voidaan varmistua ettei tapetti lähde irtoilemaan maalauksen yhteydessä (tai maalin kuivuttua).

Tapetin maalaaminen – maalin valinta
Tapetin maalausta ei voi suorittaa millä tahansa maalilla. Valitun maalin tulisi imeytyä hyvin tapettiin, eikä aiheuttaa esim. tapetin kupruilua tai irtoamista. Tästä syystä on suositeltavaa leikata tapetista pieni näytekappale (jos vain mahdollista) ja mennä sen kanssa rauta/maalikauppaan. Näin voit saada tapetillesi varmemmin sopivan maalin (ja varmistuksen sille onko päälle maalaus edes mahdollista).

Tapetin maalaus
Tapetin maalaaminen ei juurikaan eroa normaalista seinän maalauksesta. Nurkat ja kulmat pensselillä tai rajaajalla, ja telaa voidaan käyttää suuremmille pinnoille. Mikäli päälle maalattava tapetti sisältää erittäin voimakkaan kohokuvion, saattaa tapetin maalaus olla hieman haastavampaa (varsinkin jos kuviosta halutaan eroon).






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua