valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pohjamaalaus ennen tapetoinnin aloitusta

Pohjamaalaus ennen tapetoinnin aloitusta


Tapetoinnin pohjamaalauksen idea on hyvin pitkälle sama kuin maalaamisen yhteydessä tehtävän pohjamaalauksen. Tarkoituksena on siis varmistaa ettei vanha tapetti pääse kuultamaan missään vaiheessa uuden tapettikerroksen läpi – – ja samalla luodaan myös hyvä tartuntapinta uudelle tapetille. Lyhyesti sanottuna ideana on siis varmistaa tapetoinnin onnistuminen. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä tapetoinnin pohjamaalaukseen liittyen.

Tapetointi ja pohjamaalaus
Kun tapetointi halutaan tehdä kunnolla, kuuluu myös tapetoitavan pinnan pohjamaalaus niihin pohjatöihin, jotka tulee suorittaa ennen varsinaista tapetointia. Monissa tilanteissa pohjamaalauksella on selkeä roolinsa myös työn lopputuloksen kannalta. Jos tapetoitavaa pintaa joudutaan paikkaamaan tai tasoittamaan ennen tapetointia, saattavat paikkausmassat kuultaa tapetin läpi; tai vaihtoehtoisesti tapetti ei suotu tarttumaan paikkamassan päälle, jolloin tapetti alkaa helposti pullistelemaan tai roikkumaan.

Pohjamaalauksella voidaan myös yksinkertaisesti varmistaa, ettei seinän aiempi kuvio tai väri paista uuden tapetin läpi. Esteettisten syiden lisäksi pohjamaalauksella voidaan varmistaa että tapetti saa riittävän tartuntapinnan; esimerkiksi tilanteissa joissa vanhan tapetin poisto ei onnistu (vanha tapetti kiinnitetty esim. suoran maalaamattomaan kipsilevyyn).

Pohjamaalauksessa käytettävät maalit
Pohjamaaliksi valittava maali tulee aina valita maalattavanpinnan ja uuden tapetin mukaan. Eli jos seinä on entuudestaan tumma, ja seinään olleen asentamassa vaaleaa tapettia; tulee pohjamaalin olla vaaleaa, jolloin pohjamaali osiltaan estää tumman sävyn paistamista uuden tapetin läpi.

Myös pohjamaalin tarjoamaan tartuntapintaan on syytä kiinnittää huomiota. Nyrkkisääntönä tapetoinnin pohjamaalauksessa pidetään usein maalin kiiltävyyttä, eli maali joka kuivuessaan muodostaa kiiltävän pinnan, ei sovellu pohjamaaliksi. Maaleille on olemassa erityisiä kiiltoryhmiä joiden perusteella pohjamaali voidaan valita. Maali- tai rautakaupassa käydessä kannattaakin kääntyä osaavan myyjän puoleen, joka osaa valita maalattavalle pinnalle sopivan pohjamaalin.

Kiiltoryhmän lisäksi tulee huomioida seinässä olevan tasoitteen ja paikka-aineen määrä ja tapetin paksuus, jotka kaikki lisäävät tarvetta hyvälle tartuntapinnalle.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua