valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maalitahrojen poisto

Maalitahrojen poisto


Remonttia tehdessä maalia roiskuu helposti vaatteille ja pinnoille jonne maalia ei haluta, esim. lattiaan. Koska maalaus on helposti sottaavaa työtä, kannattaa käyttää työvaatteita joiden likaantumisella ei ole suurta väliä. Ja myös pinnat joihin maalia ei haluta (esim. lattia) on syytä suojata ennen maalaamista. Aina välillä maali tahrii kuitenkin tekstiilejä jotka on syytä saada puhtaaksi. Maalitahra lähtee parhaiten pois kun tahranpoistoon ryhdytään nopeasti.

Ennen maalauksen aloittamista on syytä tarkistaa maalipurkista ohennusaine. Aine jolla maalia ohennetaan on usein myös se aine jolla maalitahra poistetaan.

Maalitahran poisto vaatteesta
Ennen tahranpoistoa tutustu tekstiilin hoito-ohjeeseen, ja käytä tekstiilille soveltuvia toimenpiteitä. Esimerkiksi liuottimet kuten lakkabensiini ja tärpätti eivät sovellu kaikille tekstiileille. Vesiohenteinen maalitahra poistetaan huuhtelemalla vaate tai tekstiili kylmässävedessä (huom hoito-ohje). Muut maalitahrat poistetaan maalipurkissa mainitulla liuottimella ja lopuksi pesemällä tekstiili pyykkikoneessa käytten tekstiilille soveltuvaa pesuainetta.

Puuvilla
Maali tahroja poistettaessa tulee varmistaa tekstiilin hoito-ohjeesta ja maalipurkista mitkä menetelmät soveltuvat kyseisen maalin poistoon tekstiilistä. Tuore vesiliukoinen maali lähtee pois kylmällä vedellä ja pesemällä tekstiili pyykinpesuainetta käyttäen hoito-ohjeen mukaisesti.

Alkydimaali tahran poistoon suositellaan maalipurkeissa usein lakkabensiiniä. Varmista että kyseinen menetelmä sopii tekstiilillesi. Lopuksi tekstiili tulee pestä käyttäen sille sopivaa pesuainetta. Lakkabensiinin käyttö on myös hyvä testata johonkin huomaamattomaan kohtaan vaatetta. Näin varmistut menetelmän soveltuvuudesta materiaalille.

Villa
Maali tahra lähtee villaisesta tekstiilistä samoilla menetelmillä kuin puuvillaisesta. Villa on materiaalina arempi kuin puuvilla, eikä siedä voimakasta hankausta tai pitkä aikaista liottamista. Varmista myös tekstiilin hoito-ohjeesta että lakkabensiinin käyttö sopii tekstiilille. Mikäli villatekstiilin vesipesu on kielletty hoito-ohjeessa, tulee villatekstiili viedä pesulaan pestäväksi.

Maalitahrat seinissä ja lattiassa
Samoin kuin tekstiileissä on maalitahrat syytä poistaa mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi kuivunut vesiohenteinenmaali ei kuivuttuaan helposti lähde enään pelkällä vedellä.

Tietyillä pinnoilla (kuten parketti) vääränlaisten liuottimien käyttö saattaa vain pahentaa tilannetta (liuottimet saattavat poistaa esimerkiksi parkettia suojaavan lakan). Tämän johdosta onkin syytä hakea tietoa pinnalle soveltuvasta tahranpoisto menetelmästä, yleensä kuivunut maali joudutaan hankaamaan pinnalta ja tämän jälkeen paikataan hankaamisen aiheuttavat jäljet. Tästä syystä pinnat kuten lattia, on syytä suojata huolella ennen maalaamista.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua