valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lakkabensiini apuna puhdistuksessa

Lakkabensiini apuna puhdistuksessa


Lakkabensiini eli mineraalitärpätti on liuotin, jota tuotetaan maaöljyä jalostamalla. Koska kyseessä on liuottimeksi luokiteltava aine, joka on myös herkästi syttyvää ja hengitykselle haitallista (katso varoitusmerkinnät), tulee lakkabensiiniä käsitellessä huomioida tarkkaan tuotteen valmistajan antamat suositukset suojautumisesta ja tarvittavista suojavälineistä. Tuotekohtaiset suositukset saat parhaiten selville esim. tuotteen käyttöturvallisuustiedotteesta.

Mineraalitärpätin käyttökohteet
Yleisimpiä käyttötarkoituksia lakkabensiinille eli mineraalitärpätille on alkydimaalien ja -lakkojen ohentaminen, maalausvälineiden puhdistus ja rasvanpoisto pienistä maalattavista pinnoista. Varsinkin remontin ja maalauksen yhteydessä on hyvä pitää lakkabensiinipullo lähettyvillä, jolloin maalauksen yhteydessä helposti tulevat roiskeet voidaan siivota nopeasti pois.

Lakkabensiinin käyttö tahranpoistossa
Koska lakkabensiini on liuotin, joka on suunniteltu käytettäväksi maalin ohenteena soveltuu se hyvin myös maalitahrojen poistoon. Monet maalitahrat onkin usein mahdollista poistaa käsittelemällä syntynyt tahra lakkabensiinillä – varsinkin jos lakkabensiiniä on käytetty ohenteena tahran aiheuttaneessa maalissa. Muita tahroja joiden poistoon lakkabensiiniä voi käyttää (puhdistettavan pinnan salliessa): Huulipuna, pikitahrat, öljytahrat (esim. polkupyörän ketjuista lähtevä) ja steariini. Jos päätä kokeilla mineraalitärpättiä tahranpoistossa, muista että kyseessä on liuotin, joka saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tekstiilien värien voimakasta haalistumista (arat ja väriä herkästi luovuttavat tekstiilit). Tästä syystä lakkabensiinin soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle tai tekstiilille onkin hyvä selvittää etukäteen – tarvittaessa aineen soveltuvuus pinnalle voidaan testata pinnan huomaamattomaan kohtaan.

Lakkabensiinin hävittäminen
Lakkabensiinin käytön jälkeen on hyvä huomioida ettei kyseistä liuotinta tule kaataa maahan tai viemäriin, sillä kyseessä on yleisesti kodin ongelmajätteeksi luokiteltava aine, joka tulee toimittaa ongelmajätteiden keräyspisteeseen hävitettäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua