valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pikitahran poisto

Pikitahran poisto


Asfaltista peräisin olevat pikitahrat voivat päätyä niin auton vanteisiin kuin omiin vaatteisiinkin esimerkiksi kaatumisen tai kengän alle jääneiden housun lahkeiden seurauksena. Tämän lisäksi pikitahroja saattaa löytyä myös vanhemmista taloista, joissa pikeä on saatettu käyttää esimerkiksi seinähirsien/lautojen tilkitsemiseen. Ohessa muutamia huomioita asfalttitahran poistosta.

Pikitahrat pois autoista
Tuoreeltaan pikitahra on yleensä mahdollista saada pois käyttämällä painepesuria – eli pesemällä auto tai vanteet joihin pikeä on tullut. Mikäli pikitahra on päässyt pinttymään, ei painepesurista ole enää apua, vaan tarvitaan muita puhdistusaineita. Liuottimet kuten lakkabensiini, asetoni tai crc poistavat pikitahroja tehokkaasti. Näiden voimakkaiden liuottimien soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle on kuitenkin selvitettävä huolellisesti ennen käyttöä. Pahimmassa tapauksessa vääränlaisen liuottimen käyttö voi vaurioittaa puhdistettavaa pintaa. Tutustu siis huolellisesti sekä pikitahran poistamiseen käytettävän liuottimen, sekä likaantuneen pinnan käyttö- ja puhdistusohjeisiin. Liuottimien käytössä tulee tietysti huomioida myös vaadittavat suojavälineet kuten käsineet ja hengityssuojaimet (mainitaan usein pakkauksessa). Liuottimen tai puhdistusaineen myyntipakkauksesta tulee etsiä myös tietoja tuotteen laimennuksesta ja annostelusta.

Mikäli et ole varma mikä olisi oikea tapa poistaa pikitahra autosta, kannattaa ottaa yhteyttä autoja puhdistaviin ja fiksaaviin yrityksiin.

Piki- ja asfalttitahran poisto vaatteesta
Vaatteisiin tulleet asfalttitahrat johtuvat siis asfaltin joukossa ja saumauksessa käytettävästä piestä. Kuumennettuna piki on tahmeaa, juoksevaa nestettä, joka saattaa ennen kuivumistaan tarttua myös vaatteisiin – eli suht. tuoreen asfaltin päällä kävellessä kannattaa olla valppaana. Koska kyseessä on eräänlainen sidosaine, ei pikitahra lähde vaatteista kovinkaan kevyillä tahranpoistomenetelmillä – vaan pikitahran poistoon tarvitaan yleensä jonkinlaista liuotinta. Puhdistettu bensiini tai haalea saippuavesi johon on sekoitettua ammoniakkia ovat yleensä seoksia, joiden avulla pikitahroja voidaan poistaa (molempia aineita on saatavilla yleensä apteekeista). Liuottimia käsiteltäessä tulee tietysti muistaa asianmukainen suojautuminen, sekä se etteivät kyseiset aineet sovellu automaattisesti kaikkien tekstiilien puhdistukseen. Aremmista tekstiileistä liuottimet vievät herkästi värit, joten liuottimia saattaa joissain tapauksissa olla viisaampaa annostella tahriintuneen tekstiilin alapinnalla (ei suoraan tahralle); näin toimimalla voidaan säästää tekstiilin värejä.

Eritäin aroiksi luokiteltavista tekstiileistä pikitahraa ei välttämättä voida edes poistaa, koska puhdistuksessa käytettävät liuottimet pilaisivat tekstiilin lähes varmuudella. Jos olet epävarma pien tahriman tekstiilin puhdistuksesta, kannattaa viedä tekstiili pesulaan puhdistettavaksi.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua