valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Öljytahra pois vaatteesta

Öljytahra pois vaatteesta


Vinkkejä öljytahran poistamiseen vaatteesta

Polkupyöränketjuista tai vaikkapa autoremontista jää usein ikäviä öljytahroja vaatteisiin. Öljytahra ei monestikaan lähde pois normaalin pyykinpesun yhteydessä, vaan vaatii erityistä huomiota. Öljytahran poistossa tulee aina huomioida puhdistettavan tekstiilin tahranpoistolle asettamat rajoitukset – – mikäli et ole varma työtavan soveltuvuudesta puhdistettavalle tekstiilille, voit testata sen vaatteen/tekstiilin huomaamattomaan kohtaan.

Öljytahra pois nestemäisellä astianpesuaineella (tiskiaine)

Öljytahraa voi yrittää poistaa myös käyttämällä nestemäistä astianpesuainetta. Kostuta öljytahra ensin kevyesti vedellä, ja hiero tiskiainetta tahralle kevyesti; tarvittaessa voit käyttää myös pehmeää harjaa – vältä kuitenkin voimakasta hankausta, joka voisi vahingoittaa tekstiiliä tai aiheuttaa värien lähtemistä.

Öljytahran poisto liuottimella

Liuottimet kuten lakkabensiini poistavat öljytahroja melko tehokkaasti. Liuottimien kanssa tulee kuitenkin olla erittäin varovainen, sillä ne pilaavat/haalistavat usein myös vaatteiden väriä. Mikäli puhdistettava tekstiili kestää liuottimen, voit kostuttaa tahran kevyesti esim. lakkabensiinillä, jonka jälkeen tahraan voidaan vielä hieroa nestemäistä pyykinpesuainetta. Tämän jälkeen öljytahra huuhdellaan ja vaate pestään ohjeiden mukaisesti. Pyri pesemään vaate mahdollisimman nopeasti liuotinkäsittelyn jälkeen, ettei liuotin pääse imeytymään vaatteeseen. Mikäli tiedät tahriintuneen tekstiilin kuuluvan ns. arkoihin tekstiileihin, älä käytä liuotinta vaan valitse jokin toinen puhdistustapa.

Muita tapoja öljytahran poistoon
Myös sappisaippua ja tahranpoistoaine ovat kokeilemisen arvoisia. Monesti perinteinen tahranpoistoaine ei kuitenkaan pysty poistamaan vaatteeseen tullutta öljytahraa kokonaan, jos tahra on päässyt pinttymään kiinni tekstiiliin.

Öljytahra lähtee viimeistään kemiallisessa pesussa

Mikäli mikään toimenpide ei tunnu poistavan öljytahraa vaatteesta, voit turvautua ammattitaitoisen pesulan palveluihin. Etenkin jos tekstiili kestää kemiallisen pesun, on tahra mitä todennäköisimmin poistettavissa pesulassa. Pesulan käyttö on myös suositeltavaa silloin kun et ole täysin varma mitä toimenpiteitä tekstiili kestää.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua