valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Saunan lauteiden käsittely

Saunan lauteiden käsittely

saunan lauteiden käsittely
Saunan lauteiden käsittely estää likaa pinttymästä lauteisiin.

Lauteiden käsittely tarkoittaa saunan lauteiden puupinnan käsittelemistä erityisillä laudesuojilla tai laudebalsami -tyyppisillä käsittelyaineilla. Vaikka saunan lauteiden käsittely ei ole lainkaan pakollinen toimenpide, tehdään kyseinen käsittely usein saunaremontin tai lauteiden uusimisen yhteydessä; sillä lauteiden pintakäsittely auttaa pitämään lauteet puhtaana (lika ei pääse imeytymään puun sisään) ja helpottaa saunan puhdistusta jatkossa.

Saunan lauteiden käsittely – tuotteet
Laudebalsameita ja suojakäsittelyaineita myydään tyypillisesti lähes jokaisessa rautakaupassa ja myös isoimmissa automarketeissa. Kun olet valinnut käytettävän tuotteen, tutustu huolella sen käyttöohjeeseen ja kokeile tuotetta puun/laudan palaan, joka on valmistettu samasta materiaalista kuin lauteesi. Kun koepala on saanut kuivua pari päivää, varmista että käsittelyaineen antama sävy vastaa odotuksiasi. Älä siis levitä käsittelyainetta suoraan lauteille, etenkään tilanteissa joissa lauteiden halutaan olevan tietyn sävyiset. Mikäli epäilet laudebalsamin kuivumista, voit ottaa tekemäsi koepalan mukaan saunan löylyihin ja testailla miten käsitelty pinta reagoi kuumuuteen ja kosteuteen.

Saunan lauteiden käsittely ja lauteiden puhdistus
Saunan lauteiden käsittely tulee aloittaa puhdistamalla ja tarvittaessa myös kuivattamalla käsiteltävä pinta. Mikäli käsittely tehdään uusille lauteille, ja lauteiden pinta vaikuttaa liukkaalta/vasta höylätyltä, voidaan pintaa hieman ”karhentaa” käyttäen erittäin hienoa hiekkapaperia (hiekkapaperin aiheuttama pöly on myös poistettava ennen lauteiden käsittelyä, muutoin pinta jää epätasaiseksi). Tämän jälkeen laudebalsami levitetään lauteille mahdollisimman järjestelmällisesti, jotta käsittelyainetta tulee lauteille mahdollisimman tasainen kerros. Puhdistuksen kannalta olisi suositeltavaa käsitellä myös lauteiden välit ja alaosat.

Itse käsittely työ hoituu parhaiten normaalilla pensselillä, imeytymis-/käsittelyajat (ja mahdollisen jälkikäsittelyn tarve) vaihtelevat hieman tuotekohtaisesti, joten tarkista ne valitsemasi käsittelyaineen käyttöohjeista.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua