valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vuodevaatteiden hoito-ohjeet

Vuodevaatteiden hoito-ohjeet


Vuodevaatteiden hoito tulisi ottaa osaksi arkista viikkosiivousta. Näin toimimalla petivaatteet säilyvät raikkaina ja mukavina käyttää. Riittävä vaihto- ja pesuväli varmistaa myös vuodevaatteiden puhtauden ja säilyvyyden. Kun vuodevaatteet vaihdetaan ja pestään säännöllisesti, voidaan pesussa käyttää tavallista vähemmän pesuainetta, joka osiltaan vähentää vuodevaatteeseen kohdistuvaa rasitusta.

Vuoteen sijaaminen
Osana vuodevaatteiden hoitoa on myös sängyn petaaminen eli sijaaminen, joka on hyvä suorittaa vasta 1-2 h heräämisen jälkeen. Mikäli mahdollista sänky tulisi jättää ”avoimeksi” (peitto ja tyyny siirretään syrjään) pariksi tunnuksi aamulla. Näin toimimalla sekä sänky että petivaatteet saavat hieman tuuletusta yön jäljiltä. Tämä on usein yksi helpoimmista vuodevaatteiden hoitoon liittyvistä vinkeistä.

Vuodevaatteiden tuuletus
Jos vaihdat lakanat joka viikko, vie myös peitto, tyyny ja patjat ulos tuulettumaan vaihdon yhteydessä (mikäli sää sen sallii). Jos taas vaihdat lakanat harvemmin, voit viedä petivaatteet ulos tuulettumaan sellaisenaan viikkosiivouksen yhteydessä (säävarauksella tietenkin). Näin voidaan toimia etenkin silloin, jos vuodetta ei voida aamulla jättää ”avoimeksi”.

Vuodevaatteiden erikoismateriaalit
Erikoismateriaaleista valmistetut vuodevaatteet, tulee tuulettaa ja puhdistaa materiaalin vaatimusten mukaisesti. Tutustu siis hoito-ohjeisiin jo hankinta vaiheessa.

Mikäli petivaatteiden materiaali (ja hoito-ohje) sallii, voidaan peitto ja tyyny, käyttää talvella puhtaassa pakkaslumessa. Peitto voidaan levittää puhtaalle pakkaslumelle (molemmin puolin), jonka jälkeen lumet tulee pudistaa pois peitosta. Tämän jälkeen peitto ja muut vuodevaatteet voidaan jättää normaalisti ulos tuulettumaan. Vuodevaatteiden käyttämien pakkaslumessa ja pakkasessa on yleensä keino päästä eroon pölypunkeista. Vaikka pölypunkkeja ei olisikaan, on pakkaslumi erinomainen keino raikastuttaa petivaatteet.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua