Siivous /
Kotityöt /
Tee remonttisiivous huolella
Tee remonttisiivous huolella
Remontin päätteeksi tehtävä
remonttisiivous kannattaa suunnitella ja tehdä huolellisesti. Remonttikohteessa kannattaa tehdä remonttisiivous siinä vaiheessa kun remonttivälineet ja työkalut on saatu siirrettyä varastoon, eikä huonekaluja ole vielä kannettu tilaan.
Remonttisiivous on syytä suunnitella aina tehdyn remontin mukaisesti. Sahauksesta ja hiomisesta syntyy lähes aina erittäin hienojakoista pölyä, joka olisi syytä saada huoneesta pois, ennen tilan käyttöönottoa. Puolestaan
maalaus aiheuttaa usein maaliroiskeita, jotka olisi hyvä peittää tai poistaa. Ensin mainittu hienojakoinen pöly leviää remontin yhteydessä erittäin helposti, myös kaappien sisään ja viereisiin huoneisiin. Tästä syystä remonttisiivous tulee tarpeen mukaan ulottaa remontoitua tilaa suuremmalle alalle.
Remonttisiivous – vaihe 1: suunnittelu
Koska remonttisiivous tehdään aina tarpeen ja remonttikohteen vaatimalla tavalla, on aluksi syytä kartoittaa siivottava alue. Jos remonttia on tehty asunnon perimmäisessä huoneessa, onko esimerkiksi pölyä levinnyt ympäri asuntoa – vai onko pöly saatu pidettyä remontoitavassa tilassa (tilaan on esimerkiksi oma sisäänkäynti). Tämän jälkeen tulisi miettiä koska remonttisiivous suoritetaan. Onko tilassa suoritettu esimerkiksi maalausta tms. kuivumista vaativaa työtä; tai onko tila syytä tuulettaa ennen remontointia. Seuraavaksi käydään läpi mitä pintoja on syytä puhdistaa remonttisiivouksen yhteydessä. Jos tilassa on suoritettu hiontaa, tai muuta pölyä aiheuttavaa työtä on tila syytä käydä läpi “lattiasta kattoon”, ja katsoa mistä kaikkialta remonttipölyä löytyy.
Vinkki: Jos tila on remontin ajaksi tyhjennetty huonekaluista (lattia on tyhjänä), kannattaa huoneen lattia myös puhdistaa remonttisiivouksen päätteeksi; ennen huonekalujen tuontia. Myös
ikkunoiden pesu sujuu helpommin kun huonekaluja ei ole ikkunan edessä.
Remonttisiivous – vaihe 2. laitteiden valinta
Remonttisiivous ei välttämättä onnistu normaalilla imurilla, varsinkin jos hienojakoista pölyä ja pieniä “puupalikoita” on remontinjäljiltä paljon. Tavallinen koti-imuri ei välttämättä kestä remonttisiivouksen aiheuttamaa kuormitusta, joten saattaa olla viisainta vuokrata työhön sopiva teollisuusimuri. Mikäli remonttisiivous tehdään erittäin pölyiseen tilaan, on siivoojan suositeltavaa käyttää hengityssuojainta ja suojalaseja.
Remonttisiivous – 3. työn suorittaminen
Remonttisiivouksessa on tärkeää olla järjestelmällinen. Mikäli siivottavassa tilassa on vain yksi ovi/kulkureitti, voit aluksi imuroida oven eteen pienen saarekkeen, johon voit laskea roskapusseja ja muita tarvikkeita. Tämän jälkeen työ kannattaa suorittaa “ylhäältä alas” menetelmällä, eli siivous aloitetaan katon rajasta ja siirrytään kohti lattiaa. Aluksi kaikki pienet (imuriin sopimattomat) puun palat, ja irtoroskat on hyvä kerätä pois, näin helpotat imurointia. Remonttisiivouksen aikana tulee välttää turhaa pölyn nostattamista, sillä muutoin samat pinnat pitää hetken päästä puhdistaa uudellaan.
Remonttisiivous ja ongelmajätteet
Remontin jäljiltä taloon jää usein lähes tyhjiä maalipurkkeja ja muita ongelmajätteeksi luokiteltavia aineita. Mikäli esimerkiksi maalia jää remontin jälkeen niin vähän, ettei sen varastointiin ja säilyttämiseen ole kannattavaa ryhtyä – tulee se toimittaa ongelmajätteiden kierrätyspisteeseen.
Remonttisiivouksen teettäminen siivousfirmalla
Remonttisiivousta ei aina kannata tehdä itse. Jos et omista tarvittavia välineitä, tai et ole varma miten remonttisiivous tulisi suorittaa, kannattaa ottaa yhteyttä siivousalan yritykseen ja pyytää tarjousta remonttisiivouksen tekemisestä. Tarjousta kannattaa kysyä mielellään jo ennen remontin aloittamista, jolloin aikataulut ja siivouksen tarve saadaan selville hyvissä ajoin.