valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Näin puhdistat silmälasit

Näin puhdistat silmälasit


Silmälasien puhdistus sujuu nykyään helposti silmälaseissa käytettävien uusien linssimateriaalien johdosta. Sekä lasi- että kovamuovilinssit on nykyään helppo pestä ja puhdistaa monella eri menetelmällä. Monesti silmälasien puhdistuksessa vaaditaan erityishuomiota silloin, jos silmälaseissa on jokin erityispinnoite; näissä tapauksissa silmälasien puhdistus tulee tehdä optikolta saamiesi ohjeiden ja neuvojen mukaisesti.

Tiskiaineen käyttö silmälasien puhdistuksessa
Mikäli silmälaseissasi ei ole mitään erityispinnoitetta, joka estäisi tiskiaineen käyttämisen silmälasien puhdistuksessa – on mietoa käsitiskiainetta silloin mahdollista käyttää silmälasien puhdistukseen. Tiskiainetta ei kuitenkaan tule kaataa suoraan linssille, vaan silmälasien puhdistuksessa käytettävä tiskiaine kaadetaan puhdistajan peukalon päälle (muutama tippa tiskiainetta riittää). Tämän jälkeen tiskiainetta ”vaahdotetaan” hieromalla peukaloa ja etusormea vastakkain. Tiskiainetta tulee käyttää silmälasien puhdistuksessa vasta ”vaahdottamisen” jälkeen; mikäli tiskiaine laitetaan suoraan linssille, jää linssiin helposti vaikeasti poistettava kalvo.

Katupöly ja hiekkapöly pois silmälaseista
Silmälasien pahin likaaja ja naarmuttaja on useasti katupöly. Pölyyntyneet linssit voidaan ensin huuhdella, jotta irtonainen katupöly saadaan pois linssin pinnalta. Tämän jälkeen voidaan käyttää esim. mikrokuituliinaan linssin puhdistukseen ja kuivattamiseen. Kuivaa linssiä ei tule milloinkaan yrittää pyyhkiä puhtaaksi, koska linssissä oleva hieno hiekkapöly saattaa naarmuttaa linssiä.

Puhdista silmälasit päivittäin
Silmälasit olisi hyvä puhdistaa päivittäin, jotta katupöly ja irtolika saadaan nopeasti pois silmälaseista. Silmälasien puhdistuksessa voidaan käyttää useita erilaisia puhdistusaineita, mutta kuivaamisessa tulisi aina käyttää pehmeää ja nukkaamatonta pyyhettä.

Silmälasien puhdistus optikon ohjeilla
Ennen silmälasien puhdistusta on syytä puhdistaa omat kädet rasvasta ja liasta. Näin käsissä oleva lika ei tahraan puhdistettavaa pintaa.

Tämän jälkeen silmälasin linssit huuhdellaan molemmin puolin haalealla vedellä (huom ei kuumalla).

Seuraavaksi linsseihin suihkutetaan silmälasien puhdistusainetta (puhdistus ainetta tulee suihkuttaa linssien molemmille puolille, jotta lopputulos olisi hyvä). Puhdistusaineen annostelu tulee tehdä tuotteen käyttöohjeen mukaisesti.

Tämän jälkeen puhdistusainetta hierotaan linsseihin kevyesti hankaamalla, esim. käyttämällä sormia. Jos hankaamiseen käytetään pyyhettä, se helposti imee puhdistusaineen itseensä.

Seuraavaksi puhdistusaine ja irronnut lika huuhdellaan pois käyttäen haaleaa vettä.

Lopuksi silmälasin linssit kuivataan pehmeällä kankaalla. Useat heijastamattomat linssit eivät tarvitse tämän monimutkaisempaa puhdistusta tai kuivausta.

Mikäli puhdistettavissa laseissa on käytetty erikoishiontaa tai pinnoitetta, tulee tämä huomioida myös silmälasien puhdistuksessa. Erikoislasien puhdistukseen liittyvät seikat saat parhaiten selville optikkoliikkeestä, josta olet lasit ostanut. Myös silmälaseille soveltuvaa puhdistusainetta voit tiedustella optikkoliikkeistä.

  • Pese omat kädet ennen silmälasien puhdistamista
  • Vältä turhaa hankaamista silmälaseja puhdistettaessa
  • Pese silmälasit – älä pelkästään pyyhi linssejä


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua