valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vesiputket jäässä – Miten vesiputkien sulattaminen tehdään

Vesiputket jäässä – Miten vesiputkien sulattaminen tehdään


Vesiputken sulatus on usein viisasta jättää ammattilaisten tehtäväksi, mutta vesiputkien jäätymistä voi ennalta ehkäistä hyvällä suunnittelulla.

Mistä vesiputken jäätyminen johtuu
Omakoti- tai rivitalojen vesiputket jäätyvät helposti pakkasella, jos ne on sijoitettu heikosti eristetyn ulkoseinän viereen, tai lämmönjakohuoneeseen/tekniseen tilaa (jonka eristystä ei ole tehty asianmukaisesti). Lämmönjakohuone toimii monessa perheessä myös varastona, ja tällöin auki/raolleen jäänyt ovi päästää helposti pakkasen sisään, joka aiheuttaa putkien jäätymisen. Varsinkin lapsiperheissä, ovensulkijan asentaminen lämmönjakohuoneen oveen voi auttaa säästymään putkien jäätymiseltä. Myös rossipohjaisissa taloissa on syytä muistaa sulkea tuuletusluukut (”kissanluukut”) talveksi.

Vesiputken sulattaminen höyryllä
Vesiputkien sulattaminen höyryllä on melko nopea keino jäätyneiden vesiputkien sulattamiseen, mutta vaatii tekijältä osaamista. Osaamisen lisäksi tarvitaan kuumaa höyryä tuottava laite ja riittävä määrä pientä ja taipuisaa letkua. Normaali höyrypesuri kyllä periaatteessa soveltuu tähän työhön, mutta sen tuottama paine ei välttämättä riitä, jos laitteeseen kiinnitetään pitkä letkun pätkä (höyry ei tule ulos letkusta riittävällä paineella; mikä hidastaa työtä huomattavasti). Ideana on että pientä letkua syötetään jäässä olevan vesiputken sisään, ja paineella tuleva lämmin höyry avaa putken.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vesijohtojen avaaminen ja vedentulojen sulkeminen vaatii omaa ammattiosaamistaan. Varaston nurkasta löytyvä metrin tai parin letkunpätkä ei välttämättä myöskään riitä putken sulattamisessa. Tästä syystä vesiputken sulattaminen kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Vesiputkien sulatus sähköllä
Vesiputken jäätymistä voidaan ehkäistä myös asentamalla vesiputken sisä- tai ulkopuolelle lämmityskaapeli, joka estää vesiputken jäätymisen. Lämmityskaapeli toki nostaa hieman sähkönkulutusta (esim. kymmenen metrin lämmityskaapeli saattaa tehdä 50-80 eur lisälaskun talvessa, käytettävästä kaapelista ja sähkösopimuksesta riippuen; lämmitystä ei tosin tarvitse pitää päällä kuin talvikuukausina), mutta esim. vapaa-ajan asunnoissa tämä helpottaa talviylläpitoa huomattavasti.

Vesiputkien sulatus
Monesti käyttövesiputket on tehty PEM/PEX materiaalista (muovia), joiden lämmönkesto ei aina ole kovinkaan hyvä (valmistajasta/materiaalista riippuen noin 70 astetta). Näistä materiaaleista valmistetut putket eivät siis kestä sulattamista/lämmittämistä esim. kuumailma- tai nestekaasupuhaltimella (kosaani; aiheuttaa putken sulamisen).

Yksi tapa ehkäistä riskiputkien jäätymistä omakoti- ja rivitaloissa (usein/helposti jäätyvät putket) on jättää vesihana hieman juoksemaan/laskea pieniä määriä vettä aika ajoin, varsinkin kovien pakkasten aikana (putkissa liikkuva vesi ei luonnollisesti pääse jäätymään, jolloin putket pysyvät paremmin auki). Kerrostaloissa vettä kuluu/liikkuu putkissa sen verran, että tälle toimenpiteelle ei yleensä ole tarvetta.

Mikäli et ole varma miten putkien sulatuksessa tulee menetellä, tai et omista oikeanlaisia välineitä – on viisaampaa kääntyä ammattilaisten puoleen.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua