valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Viinilasien pesu ja puhdistus

Viinilasien pesu ja puhdistus


Viinilasien pesu ja puhdistus on suositeltavaa tehdä mahdollisimman nopeasti viinilasin käytön jälkeen, jolloin puhdistuksesta selvitään yleensä pelkällä kuumalla vedellä. Monet viiniasiantuntijat eivät edes suosittele tiskiaineen käyttöä viinilasien puhdistuksessa, koska viinilasiin ei haluta jäävän jäämiä tiskiaineesta. Tästä syystä pelkkä huuhtelu juoksevan veden alla on monesti paras tapa puhdistaa viinilasit.

Viinilasin pesu
Viinilasit on suositeltavaa pestä aina käsin. Näin toimimalla voidaan varmistaa sekä lasin puhdistuminen että lasien tarpeeksi hellävarainen käsittely puhdistuksen aikana. Erityisesti kristallilasit tulee pestä käsin, sillä kristallin-rakenne ei yleensäkään kestä konepesua. Jos viinilasien pesusta haluaa selvitä helpolla kannattaa lasit huuhdella välittömästi käytön jälkeen, ja (puhtaaksi huuhdellun) lasin pohjalle kannattaa lisäksi jättää hieman vettä; jolloin lasin pohjalle mahdollisesti jäänyt sakka ei tartu lasiin kiinni. Näin toimimalla viinilasit on mahdollista puhdistaa ilman tiskiaineita – pelkällä kuumalla vedellä ja tarpeen vaatiessa pehmeän tiskiharjan avulla.

Mikäli viinilasin pohjaan on päässyt kuivumaan viiniä, ei puhdistuksesta yleensä selvitä ilman tiskiainetta. Edellä mainittua liottamista voidaan tehostaa kun lasin pohjaan kuivuneen viinitahran päälle levitetään hieman nestemäistä tiskiainetta – jonka jälkeen lasiin kaadetaan niin paljon vettä, että tahriintunut kohta peittyy. Mikäli viinilasin puhdistuksessa on tarpeen käyttää tiskiainetta, tulee lasi muistaa huuhdella huolellisesti pesun jälkeen.

Viinilasin puhdistus ja säilytys
Viinilasit kannattaa pesun jälkeen kuivattaa pellavapyyhkeellä tai mikrokuituliinalla, joka samalla kiillottaa lasit kirkkaiksi. Viinilaseja ei kannata jättää pesun jälkeen kuivumaan tai valumaan, sillä lasin pintaan muodostuu helposti ikäviä valumajälkiä.

Kun viinilasien säilytyspaikka mietitään huolellisesti, ei laseja ole tarpeen puhdistaa esimerkiksi pölystä ennen käyttöönottoa. Viinilasien säilytykseen on olemassa monia tapoja, mutta jos lasit säilytetään alassuin kaapissa (esim. liinan päällä), ei lasien sisäpinnoille pääse kertymään pölyää säilytyksen aikana.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua