Siivous /
Pihatyöt /
Auton peseminen omalla pihalla ja talviaikaan
Auton peseminen omalla pihalla ja talviaikaan
Omalla pihahalla tapahtuva autonpesu ei ole aivan läpihuutojuttu, sillä monien kaupunkien ja kuntien ympäristömääräykset kieltävät liuotinpohjaisten pesuaineiden käytön, tilanteessa jossa pesuvedet valuisivat vapaasti maahan tai sadevesikaivoihin. Rajoituksia on usein asetettu myös tilanteisiin, joissa pesuvedet valuisivat naapurin tontille, kadulle, puistoon tai auton pesu tapahtuisi erityisen lähellä vesistöjä (esim. rantatontti tai pohjavesialue). Käytännössä tämä tarkoittaa, että satunnainen autonpesu omalla pihalla on mahdollista jos työssä käytetään vain puhdasta vettä – – tosin kerros- tai rivitaloasukkaan tulee vielä varmistaa saako pesuun käyttää taloyhtiön vettä. Lisäksi muutamat kaupungit ovat asettaneet rajoituksia myös ns. säännöllisesti tehtävälle auton pesulle (esim. jo kerran viikossa tehtävä pesu voidaan joillain paikkakunnilla laskea säännölliseksi jos pesu tapahtuu viikoittain). Rajoituksilla pyritään ohjaamaan asukkaita käyttämään autonpesussa tiloja joissa pesuvedet ohjataan asianmukaiseen hiekan- ja öljynerottelukaivoon.
Mikäli auto kaipaa perusteellisempaa puhdistusta tulisi pesu siis suorittaa esimerkiksi tee-se-itse hallissa, jossa pesuvedet kerätään talteen ja käsitellään asianmukaisesti.
Vinkkejä autonpesuun
Kun autonpesu halutaan tehdä huolellisesti, tulisi työ suorittaa paikassa joka etenkin kesäaikaan on suojassa suoralta auringonpaisteelta. Näin toimimalla varmistetaan, ettei auringon paahde kuivata pesuaineita auton pintaan kiinni. Tämän lisäksi pestävän pinnan tulisi saada jäähtyä riittävästi ennen pesu (etenkin jos auto on ollut pitkään suorassa auringonpaisteessa ennen pesua). Tästä syystä edellä mainitut tee-se-itse tilat, tai huoltamoiden tarjoamat autonpesutilat sopivat työhön monesti parhaiten. Ennen auton pesemisen aloittamista on aina hyvä varmistaa, että auton ikkunat ja mahdolliset kattoluukut ovat varmasti kunnolla kiinni, jolloin pesuaineitta ja vettä ei päädy auton sisätiloihin. Vaikka autonpesu tehtäisiin suhteellisen tasaisella alustalla, on käsijarru hyvä laittaa varmuuden vuoksi päälle pesun ajaksi.
Jos autonpesu halutaan tehdä pitkänkaavan kautta, on ensimmäinen tehtävä käsitellä auton ulkopinnat esipesuaineella. Jotkin esipesuaineet voidaan levittää suoraan likaiselle pinnalle, toisten aineiden käyttöohjeet taas kehottavat huuhtelemaan pestävän pinnan ensin (suurimmat kurat pois). Esipesuaineet myydään normaalisti spray- tai suihkupulloissa, ja aineiden käyttö tapahtuu hieman poikkeavasti levityssuunnassa alhaalta ylöspäin. Tällä työsuunnalla pyritään välttämään valumajälkien syntyminen käsittelemättömälle pinnalle. Esipesuaineiden vaikutusaika on tavallisesti muutamia minuutteja, jonka jälkeen pesuaine huuhdellaan pois huolellisesti (aika on aina tuotekohtainen).
Vaikka edellä mainitun esipesun jättäisi kokonaan väliin, on auto hyvä huuhdella huolellisesti ennen varsinaisen pesuaineen käyttöä. Muutoin auton pinnassa olevasta kurasta tai pölystä voi tarttua harjaan tai pesusieneen pieniä kiviä, jotka voivat pesun aikana naarmuttaa auton maalipintaa.
Kun on tullut aika levittää varsinainen pesuaine auton pintaan, aloitetaan työ auton katolta ja työssä edetään järjestelmällisesti kohti auton helmaa/alareunaa (suunta on siis ylhäältä alas). Etenkin pesusienen avulla tapahtuva pesuaineen levitys suositellaan monesti tehtäväksi ns. pyörivin liikkein jolloin kevyelläkin hankauksella saadaan työhön lisää tehoa. Ylhäältä alas tapahtuvalla työsuunnalla yksinkertaisesti varmistetaan ettei likaista pesuvettä valu jo puhdistetulle pinnalle. Kun auton maalipinnat on saatu käsiteltyä pesuaineella, huuhdellaan auto puhtaaksi runsaalla vedellä. Huuhtelun kanssa ei varsinaisesti tarvitse aikailla, sillä on tärkeää ettei pesuaine pääse kuivumaan kiinni auton pintaan.
Huuhtelun jälkeen auton pesua voidaan vielä jatkaa tuulilasin ja ikkunoiden puhdistuksella, johon on saatavilla erityisiä lasinpesuaineita ja lasipinnoitteita joiden tehtävänä on vähentää lian kiinnittymistä tuulilasiin.
Viimeisenä pesuvuorossa ovat auton renkaat ja vanteet. Vanteita varten on olemassa omia ns. vannepesuaineita, joiden käyttö ei juuri poikkea tavallisen pesuaineen käytöstä (levitetään pinnalle ja huuhdellaan hetken kuluttua pois). Auton vanteissa on monesti erityyppisiä muotoja ja kulmia, jonka vuoksi pesuaineen levittäminen onnistuu monesti parhaiten pesusienen avulla.
Auton kuivaaminen pesun päätteeksi
Auton kuivaus pesun päätteeksi on toimenpide, joka jää monelta tekemättä. Koneellisessa autopesussa kuivaus hoidetaan monesti puhaltamalla lämmintä ilmaa auton päälle jolloin ylimääräinen kosteus haihtuu. Omalla pihalla tehtävässä auton pesussa kuivaaminen tulee puolestaan tehdä imukykyisellä (ja puhtaalla) liinalla tai silikonilastalla. Vaihtoehtoisesti auton tulisi antaa kuivua varjoisessa paikassa; mikäli auto jää pesun päätteeksi aurinkoiseen paikkaan, saattaa aurinko haalistaa pisaroiden kohdalle ns. pesujälkiä.
Autonpesu omalla pihalla ja sadevesi
Omalla pihalla tapahtuva auton pesu tehdään monesti puutarhaletkun avulla (verkostovedellä), mutta pesuvetenä voidaan tilanteesta riippuen käyttää myös talteen kerättyä sadevettä. Sadevettä käytettäessä tulee tietysti varmistaa ettei sadeveden joukkoon ole päätynyt epäpuhtauksia, jotka voisivat naarmuttaa auton maalipintaa. Tämä on hyvä pitää mielessä erityisesti silloin jos käytetään talon katolta poisjohdettua sadevettä (esim. tynnyri rännin poistoputken alla).
Mitä pesuaineita auton pesussa voi käyttää
Jos auton pesu suoritetaan omalla pihalla, eikä edellä mainittuja erityispesuaineita voida käyttää (pesuvesien käsittelyn puutteiden vuosi), voidaan pesuaineeksi valita esim. ympäristömerkin (joutsenmerkki) saanut tuote jossa erikseen mainitaan ettei tuotte sisällä liuottimia. Tämän merkinnän lisäksi voidaan myös suosia väriaineettomia ja hajusteettomia pesuaineita.
Se kannattaako autoa pestä esim. veteen sekoitetun nestemäisen astianpesuaineen avulla (
käsitiskiaine) tai sekoittamalla pesuveteen
nestemäistä mäntysuopaa jakaa mielipiteitä. Kyseiset pesuaineet eivät sisällä liuottimia, joten niiden käyttöä ei varsinaisesti säännöstellä ympäristömääräyksillä. Jos auton pesupaikka sijaitsee hyvin lähellä rantaa, kannattaa mäntysuovan käytöstä kuitenkin luopua, koska kyseistä aineitta ei saisi päästä vesistöihin. On kuitenkin hyvä huomata, että etenkin runsaalla tiskiaineen käytöllä on mahdollista saada aikaan ikävän näköistä jälkeä (jos tiskiaine pääsee kuivumaan kiinni maalipintaan; pesu tehdään suorassa auringonpaisteessa tai pestävä pinta ei ole jäähtynyt). Tästä syystä kyseisten aineiden käyttöä ei voi suositella aivan varauksetta.
Jos auton pesu tehdään säännöllisesti (runsaalla vedellä) ei puhdistusaineita välttämättä edes tarvita jokaisella pesukerralla. Tällöin puhdistusaineet voidaan ottaa avuksi auton ollessa tavallista likaisempi.
Autonpesu ja työvälineet
Jos auton maalipinnan haluaa pitää hyvässä kunnossa, kannattaa autonpesua varten hankki työvälineet jotka on erikseen suunniteltu autonpesuun. Esimerkiksi auton mukana tullutta harjaa ei yleensä kannata käyttää apuna auton pesussa, sillä kyseinen harja on yleensä tarkoitettu lumiharjaksi. Hankitut työvälineet (sienet, harjat ja sangot) kannattaa myös puhdistaa aina pesun päätteeksi. Näin toimimalla varmistetaan, ettei esimerkiksi harjan tai pesusienen sisään päädy hiekkaa, joka voisi myöhemmin naarmuttaa auton pintaa.
Auton pesu talvella ja pakkasella
Koska auton peseminen on osa auton ylläpitoa, tulee autoa pestä myös talviaikaan. Kovimpien talvipakkasten aikaan auto ei juurikaan likastu (esim. kurastu), jonka vuoksi pesukertojen väli voi olla tavallista pidempi. Puolestaan lauhempien talvikuukausien aikana maantiet ovat varsin märkiä, joka taas lisää auton pesun tarvetta. Jos auton peseminen talvipakkasessa omalla pihamaalla ei houkuttele, voit hyödyntää myös autopesuloiden palveluita. Auton toistuva pesutarve leutojen talvikuukausien kurakeleillä, voidaan kuitenkin hoitaa kevyellä vesipesulla – työhön ei välttämättä kannatta uhrata suunnattomasti aikaa, koska auto saattaa seuraavan ajokerran päätteeksi olla jälleen pesun tarpeessa.
Syy miksi osa autoilijoista pyrkii välttämään auton pesemistä talvella, liittyy tiivisteiden (ovien) ja lukkojen jäätymiseen. Tiivisteiden ja ovien jäätyminen on monesti vältettävissä pesun jälkeisellä kuivaamisella. Käytännössä auton ovi vain avataan ja auton oven, sekä rungon puoleiset tiivisteet käydään kauttaaltaan läpi liinalla; jolloin ylimääräinen kosteus saadaan poistettua tiivisteiden pinnalta, sekä niiden vierestä. Lukkojen jäätyminen puolestaan tapahtuu silloin kun lukkopesän sisään on päätynyt vettä. Useimmiten vesi päätyy lukkopesän sisään juuri avaimenreiästä, jonka vuoksi avaimen reikä voi olla hyvä suojata pesun aikana, vaikka teipin palalla (teippi avaimenreiän päälle ei maalipintaan). Työn aikana on myös hyvä varmistaa, ettei vettä erityisesti ohjata kohti lukkoa. Tämän lisäksi herkästi jäätyvään lukkoon on hyvä lisätä pesun päätteeksi myös lukkosulaa (kun auto on hetken aikaa kuivunut).