valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jään sulattaminen pihoilta

Jään sulattaminen pihoilta

Jään sulatus suolalla
Liiallinen sulatusrakeen annostelu voi jättää jälkensä rappusiin.

Jään sulatus rappusilta
Huokoiset betoniportaat voivat kärsiä jään sulatuksesta.


Jään sulatus kulkureiteiltä ja pihoilta
Kulkureiteille kertyneen jään sulatus hoituu helposti esimerkiksi vuorisuolan tai sulatusrakeen avulla. Edellä mainittuja aineita löytyykin varsin yleisesti kaikista suurimmista marketeista talvikauden aikana; ja kyseisten aineiden avulla jään sulatus onnistuu helposti niin ulkorappusilta kuin pihakivetyksiltäkin. Useimmiten jään sulattaminen olisi mahdollista tehdä myös tavallisen merisuolan avulla, mutta suolalla on havaittu olevan negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi betonisiin pintoihin – betonin pinnan on havaittu haurastuvan mikäli se joutuu toistuvasti kosketuksiin suolan kanssa (jos suolan sekaista vettä ei voida poistaa pinnalta nopeasti). Näin suoritettu jään sulatus näkyy pitemmällä aikavälillä betonin lohkeiluna ja pinnan kulumisena.

Vastaavaa ilmiötä on havaittavissa myös sulatusrakeen käytön yhteydessä, mikäli käsiteltävä betonipinta on jo päässyt huokoiseksi (vanha/kulunut). Käytännössä rakeen sulattama jää imeytyy huokoisen betonin pintaan ja uudelleen jäätyessään laajentaa betonissa jo mahdollisesti olevia halkeamia.

Keinoja estää jään muodostumista
Talviaikaan jäätä muodostuu helposti rappusille ja esimerkiksi laatoitetuille kulkureiteille (pohjana esim. betoninen pihalaatta/kivi). Vaikka kulkureitit pyritään tietysti pitämään puhtaana lumesta esimerkiksi harjaamalla, kengänpohjissa kulkeentuva lumi painautuu helposti kiinni betoniseen pintaan – muodostaen myöhemmin liukkaan jäisen pinnan. Koska kengänpohjia ei talvisaikaan pysty mitenkään pitämään puhtaana lumesta, onkin syytä keskittyä jälkien siivoamiseen ja liukkauden estoon. Näin toimimalla voidaan estää jään muodostumista ei toivottuihin paikkoihin kuten kulkureiteille. Tiiviiksi tallaantunut/kengänpohjissa kulkeutunut lumi tulisi harjata/raapia huolellisesti pois ennen kuin lumipaakku ehtii jäätyä; mikäli lumipaakku saadaan poistettua ”tuoreeltaan” ei erillisiä sulatusrakeita yleensä edes tarvita. On myös hyvä huomioida, että betoni- tai kivipinnoille jo muodostunutta jäätä ei kannata hakata irti esim. pistolapiolla tai rautakangella sillä betoni- ja kivipinnat naarmuuntuvat erittäin helposti tämän tyyppisestä käsittelystä. Tästä syystä näille pinnoille tehtävä jään sulatus kannattaa tehdä erillisen sulatusrakeen avulla.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua