valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Liukkauden esto ja torjuminen pihoilla

Liukkauden esto ja torjuminen pihoilla


Liukkauden esto ja torjunta
Liukkauden torjuminen pihoilla on osa monen omakoti- ja rivitaloasukkaan arkea talviaikaan.
Perinteisesti liukkauden torjunta onnistuu harjaamalla satanut lumi pois jäisiksi tai liukkaiksi tiedetyistä paikoista ja hiekoittamalla liukkaat ja jäiset kohdat tarpeen mukaan. Mikäli kyseessä on suurempi piha/alue saattaa liukkauden torjunta muodostua yllättävän suureksi urakaksi. Monet omakotiasukkaat ovatkin huomanneet, että liukkauden torjuminen ja jään sulatus onnistuu helposti jään pinnalle levitettävillä sulatusrakeilla. Rakeiden avulla jäiset kohdat saadaan sulatettua, ilman aikaa vievää hakkaamista/jään hajottamista.

Lämpökaapeli ja lämpöelementit liukkauden torjunnassa

Kuluttajakäyttöön on saatavilla myös lämpökaapelilla varustettuja lämpöelementtejä, jotka voidaan sijoittaa kulkureitille tai esimerkiksi kynnysmaton tilalle (ulko-oven eteen). Lämpöelementti on n. 1x1m kokoinen metallinen laatta (koot vaihtelevat valmistajittain), joka sulattaa alueelleen kertyneen lumen ja jään käyttämällä sähköä. Monissa malleissa on mukana kellokytkin tai termostaatti, jonka avulla laitteen sähkönkäyttöä voidaan säädöstellä. Lämpöelementti onkin tervetullut apuväline liukkauden torjuntaan, varsinkin kiireiselle asukkaalle.

Lumiesteet avuksi liukkauden torjuntaan

Katolle asennettavat lumiesteet estävät nimensä mukaisesti lumenputoamisen katolta. Esimerkiksi portaiden yläpuolelle asennettu lumieste auttaa myös liukkauden torjunnassa. Katolta pudotessaan lumi iskeytyy alas (esim. rappusille) melko kovalla törmäysnopeudella, muodostaen tiiviin ja hankalasti poistettavan kerroksen jäistä lunta. Oikein (ja oikeisiin paikkoihin) asennetut lumiesteet vähentävät paitsi lumitöiden määrää – ne toimivat myös apuna liukkauden torjunnassa.

Muita keinoja liukkauden torjuntaan

Talvella käytettäviin jalkineisiin on mahdollista hankkia, joko erilliset liukuesteet (nastat) tai suutari voi asentaa kenkään alkuperäistä paremmin pitävät puolipohjat. Näin toimimalla liukkautta voidaan torjua myös oman pihapiirin ulkopuolella.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua