valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kasvien syyslannoitus

Kasvien syyslannoitus


Ulos istutetuille kasveille tehtävän syyslannoituksen tarkoituksena on pääsääntöisesti valmistaa kasvia tulevaa talvea varten, eli parantaa kasvin talvenkestävyyttä. Kasvien syyslannoitus ei koske ainoastaan hedelmäpuita ja marjapensaita, vaan lannoitusta voidaan tehdä myös muille monivuotisille kasveille, esimerkiksi alppiruusuille, köynnöskasveille ja monille hakukasveille.

Syyslannoitus ajankohta
Kasvien syyslannoitus tehdään tavallisesti ajankohtana, jolloin lannoitettavan kasvin lehdet ovat vielä vihreinä – eli kasvi on vielä niin sanotusti täydessä toiminnassa. Tästä syystä syyslannoituksen ajankohta on tavallisesti loppukesästä heinä-elo-syyskuun aikana (säätiloista ja kasvista riippuen), eli selvästi ennen kuin lannoitettavien kasvien lehdet alkavat kellastua ja tippua. Lannoituksen ajankohdan valinnalla varmistetaan, että kasvi pystyy hyödyntämään sille annettavaa lannoitetta parhaalla mahdollisella tavalla. Monesti syyslannoituksen ajankohdan valinnassa tulee huomioida myös sijainti, eli pohjoisessa lannoitus on hyvä hoitaa aikaisemman, kun taas etelässä voidaan odotella hieman kauemmin.

Millainen on sopiva syyslannoite kasveille
Lannoituksessa käytettävien tuotteiden valinta on varsin helppoa, sillä monet lannoitevalmistajat ovat tuoneet markkinoille erillisiä syyslannoitteita. Kasvien syyslannoitteet eroavat keväällä käytettävistä lannoitteista sisältönsä puolesta. Tyypillisesti keväällä käytetään kasvamista vauhdittavaa typpipitoista lannoitetta, kun taas syksyllä kasvien kasvua ei enää haluta vauhdittaa, jolloin lannoitteen on hyvä sisältää enemmän kalkkia kuin typpeä. Typen määrää vähentämällä kasvia pyritään ikään kuin valmistelemaan tulevaa talvea varten, jolloin äkillisestikin alkavat yöpakkaset eivät pääse vahingoittamaan kasvia (jos lannoitus on suoritettu riittävän aikaisin).

Puutarhamyymälän tai rautakaupan valikoimissa olevia syyslannoitteita kannattaa hieman tutkailla ennen ostoa. Monesti on kätevintä jos samaa lannoitetta voidaan käyttää kaikkien pihalla olevien kasvien lannoittamiseen, jolloin voidaan välttyä lannoitepurkkien ja pussien loppujen varastoinnilta. Joissain tilanteissa perenna ja havukasvien syyslannoitus suositellaan tehtäväksi kasteluveteen sekoitetun lannoitteen avulla; joten helpoimmalla (ja monesti myös edullisimmin) päästään jos hankittavaa lannoitetta voidaan sekoittaa sekä veteen että käyttää kasvien juurille annosteltavana rakeena.

Syyslannoituksen tekeminen
Monesti rakeena myytävien lannoitteiden levittäminen onnistuu parhaiten käsin, eikä työssä tarvita suojakäsineitä kummempia apuvälineitä. Annostelemalla lannoitetta kädellä voidaan varmistaa, että lannoite leviää mahdollisimman tasaisesti. Lisäksi mahdolliset lannoitepaakut voidaan murskata helposti kädessä. Pensaiden lannoitus suoritetaan tyypillisesti suoraan kasvin juurelle; pensaan juurialueen maata voidaan kevyesti avata esim. haravalla ennen lannoitusta. Puiden kohdalla lannoite suositellaan monesti laitettavaksi maahan esim. 15-30 cm syvyyteen (aukko voidaan tehdä vaikka rautakangella tai pistolapiolla), jolloin varmistetaan ettei nurmikko ime puulle tarkoitettua lannoitetta.

Kompostimullan käyttö syyslannoituksessa
Kompostin tuottaman mullan lannoitusteho ja ravinnerikkaus on täysin kiinni kompostoidusta materiaalista. Usein pelkän ns. lehtikompostin (sisältö pelkkää puutarhajätettä, esim. haravoituja lehtiä) tuottama multa ei ole kovinkaan ravinnerikasta, vaikka multa itsessään onkin varsin hyvälaatuista. Tällöin kompostimultaa on hyvä käyttää yhdessä syyslannoitteen kanssa, lisäksi on hyvä huomata että kompostin tuottama multa on erittäin hyvää (ja edullista) ainesta maanparannukseen.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.