valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kasvitaudit riesana puutarhassa

Kasvitaudit riesana puutarhassa


Kasvitaudit tarkoittavat kasvin tai puun lehdistöä tai satoa pilaavia tauteja, jotka ovat yleensä lähtöisin erilaisista viruksista, bakteereista tai sienistä. Puutarhassa ja kasvihuoneessa kasvitaudit voivat levitä kasvista toiseen esimerkiksi ilman, puutarhatyökalujen, veden tai maaperän kautta. Myös joidenkin tuholaiseläinten, kuten kirvojen tiedetään levittävän kasvitauteja kasvista toiseen.

Kasvitauti – Perunarutto
Nimensä mukaisesti perunoihin iskevä perunarutto on sienen aiheuttama kasvitauti. Yleisimpinä tuntomerkkeinä perunarutossa ovat lehden alapinnalla näkyvä vaalea rihmasto, ja lehdellä näkyvät tummat laikut.

Kasvitauti – Lehtipolte
Lehtipolte on niin ikään sienen aiheuttama ja perunassa esiintyvä kasvitauti. Lehtipoltetta esiintyy erityisesti keskikesällä, ja se saa aikaan perunan lehdille tummia laikkuja. Tätä kasvitautia vastaan on olemassa ovat torjunta-aineensa.

Kasvitauti – Omenarupi
Omerarupi on kasvitauti joka näkyy sekä omenapuun lehdissä, että itse omenassa. Omenarupi tekee puun lehtiin tummia laikkuja, ja aiheuttaa omenien halkeilua. Omenarupea vastaan voi suojautua torjunta-aineilla, tai käyttämällä kasvitaudille vastustuskykyisiä omenalajikkeita.

Miten kasvitaudit vaikuttavat puutarhassa työskentelyyn
Kasvitautien torjunta vaatii nopeaa reagointia ja valppautta puutarhurilta. Mikäli huomaat esimerkiksi kasvihuoneessa kasvavassa taimessa merkkejä kasvitaudista, kannattaa taimi poistaa kasvihuoneesta nopeasti, ettei mahdollinen kasvitauti pääse leviämään. Tämän jälkeen esimerkiksi käyttämäsi viljelyruukku/laatikko tulee pestä huolellisesti. Myös käyttämäsi työ/apuvälineet on syytä puhdistaa ennen seuraavaa käyttöä. Myös omien käsien peseminen on syytä suorittaa huolellisesti, ennen seuraavan työn aloittamista (varsinkin jos et käyttänyt puutarhakäsineitä).

Vuoroviljely pitää kasvit terveinä
Vuoroviljelyllä tarkoitetaan kasvien viljelypaikan vaihtamista vuosittain, tai muutaman vuoden välein. Osa viljeltävistä kasveista vaatii runsaasti ravinteita, kun taas toiset kasvit vaativat ravinteita vähemmän. Mikäli runsaasti ravinteita vaativia kasveja viljelleen vuosia samassa paikassa on selvää, että maaperä ”köyhtyy” tältä kohdalta. Tälle paikalle voidaan kuitenkin istuttaa vuodeksi tai pariksi vähemmän ravinteita vaativia kasveja.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.