valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Rottinki puhdistus ja hoito-ohjeet

Rottinki puhdistus ja hoito-ohjeet


Rottinki on yleisnimitys kalusteille joiden runko on valmistettu punos-menetelmällä. Perinteinen rottinki on valmistettu käsitellystä puusta, jonka huomaa usein jo aitojen rottinkikalusteiden hinnasta. Perinteisiä rottinkikalusteita ei tule sekoittaa uusiin polyrottinkikalusteisiin, joita myydään nykyään esim. piha- tai terassikalusteiksi. Polyrottingin valmistusmateriaali on käytännössä muovia, vaikka kaluste saattaakin ulkoisesti muistuttaa aitoa rottinkikalustetta. Koska sekä polyrottinki- että rottinkikalusteet on valmistettu punos-menetelmää käyttäen saatetaan molemmista kalusteista käyttää puhekielessä rottinki –nimitystä. Puhdistuksen kannalta on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää tietää kummasta materiaalista on kyse, sillä materiaalien puhdistustavoissa on keskeisiä eroja.

Rottingin hoito
Aitojen rottinkisten huonekalujen hoito alkaa jo kalusteen sijoittelusta. Aito rottinki sietää heikosti kosteutta, joten kesäkaudella ulkona pidettävät rottinkikalusteet tulisi ehdottomasti pitää sateelta suojassa. Aidosta rottingista valmistetut kalusteet tulisi siirtää ulkotiloista pois jo loppukesästä, jolloin kalusteita ei turhaan altisteta sateelle ja kosteudelle. Tästä syystä johtuen rottinkisia kalusteita käytetään yleensä vain sisätiloissa tai lämmitetyissä ja lasitetuissa terassitiloissa, jossa rottinkikalusteet voivat olla samassa paikassa ympärivuoden.

Rottinki ja puhdistus
Kuten jo edellä mainittiin rottinki sietää kosteutta melko huonosti. Tämä tulisi huomioida myös rottinkisen huonekalun puhdistuksessa. Yleensä imurointi on helpoin tapa puhdistaa rottinkikaluste (harjasuulake).

Tarvittaessa rottinkikalustetta voidaan myös pyyhkiä nihkeällä puhdistusliinalla; pyyhinnässä voidaan käyttää apuna mahdollisimman neutraalia ja mietoa pesuliuosta. Voimakkaita puhdistusaineita ei tule käyttää rottingista valmistettujen huonekalujen puhdistukseen. Pyyhinnän päätteeksi rottinkikalusteen pinta ei saisi jäädä kosteaksi, joten veden käytön kanssa tulee olla erittäin tarkkana.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua