valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tukkeutuneen viemärin avaus soodalla ja etikalla

Tukkeutuneen viemärin avaus soodalla ja etikalla


Monet viemäriin tulleet tukokset on mahdollista avata käyttämällä tavallista ruokasoodaa yhdessä etikan kanssa. Kun sooda sekoittuu etikan kanssa syntyy vaahtoa, joka poistaa viemäriputkesta pienet tukokset ja avaa viemärin. Näin suoritettava viemärin avaus tepsiin melko hyvin orgaanisten aineiden aiheuttamiin tukoksiin. Tällaisia tukoksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi hiustupot, jotkin ruoantähteet tai vaikkapa WC-paperi.

Viemärin avaus soodalla tehdään kaatamalla ensin esimerkiksi 1dl soodaa viemäriin ja perään esimerkiksi 2 dl etikkaa. Työssä voidaan käyttää apuvälineen suppiloa jolloin soodajauhe saadaan kaadettua varmemmin viemäriin. Tämän jälkeen aineen annetaan vaikuttaa ja vaahdota esimerkiksi 15 minuutin ajan, jonka jälkeen viemäriin lasketaan reilusti vettä (hanan annetaan juosta muutama minuutti).

Lue lisää etikan ja ruokasoodan yhteiskäytöstä (katso mitä huomioitavaa liittyy aineiden yhteiskäyttöön).

Huomioithan että etikan käyttäminen jättää jälkeensä aina pienen hajun, joka on etikan ns. ominaishaju. Kyseinen haju poistuu kuitenkin parissa tunnissa jos tila voidaan tuulettaa.

Mikäli viemärin tukos on aiheutunut ulkopuolisen esineen päätymisestä viemäriin – jolloin kemikaalit ja puhdistusaineet eivät poista tukosta – on viisainta ottaa yhteyttä putkimieheen; Kerrostaloissa (ja joissain rivitaloissakin) asukkaan kannattaa puolestaan ottaa yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön (joissain taloyhtiöissä isännöitsijä tai huoltoyhtiö hoitaa automaattisesti kaikki putkistoon liittyvät huollot, jolloin asukkaan ei kannata itse lähteä tukoksia availemaan).

Näin vältät viemärin tukkeutumisen
Viemärin tukkeutumista voidaan usein vähentää muuttamalla omia tapoja. Periaatteessa viemäriin ei tulisi laskea (tai sulloa) nesteiden lisäksi mitään muuta. Esimerkiksi ruoantähteet, pölykoirat ja pienet irtoroskat eivät kuulu viemäriin vaan roskikseen. Omia käytöstottumuksia muuttamalla voidaan siis vähentää viemärin avauksen tarvetta ja myös työstä mahdollisesti aiheutuvien kustannusten määrää.

Käsienpesualtaan ritilän ja hajulukon helposti tukkivat hiustupot voidaan puolestaan poistaa suhteellisen helposti asentamalla käsienpesualtaan ritilään erillinen hiussieppari, joka huolehtii siitä etteivät hiustupot pääse tukkimaan viemäriä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua