valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mitä ovat hankaavat puhdistusaineet ja pesimet

Mitä ovat hankaavat puhdistusaineet ja pesimet


Siivoustyön apuna käytetään usein eriasteista hankausta, jonka tarkoituksena on joko poistaa pintaan kiinnittynyttä likaa tai vaihtoehtoisesti hankauksen avulla voidaan pyrkiä kiillottamaan tiettyjä pintoja. Esimerkiksi likaan pureva hankaus saadaan monesti aikaan hankaavien puhdistusaineiden avulla tai erityisellä hankaukseen tarkoitetulla pesimellä (tai muulla työvälineellä). Niin tehokasta kuin hankaus onkin, ei kyseistä työmenetelmää tule automaattisesti käyttää kaikille pinnoille, sillä monet pinnat saattavat kärsiä hankauksen tuomasta rasituksesta. Erityisen arkoja hankaukselle ovat monet tekstiilipinnat ja erityisesti vaatteet, joihin hankaus aiheuttaa helposti kulumajälkiä. Etenkin tekstiilipinnoilla (sekä käsittelemättömillä puupinnoilla) tahrojen hankaaminen saattaa myös levittää tahraa tai työntää tahraa syvemmällä pinnan sisään. Tästä syystä hankauksen käyttöä tulee harkita aina tapauskohtaisesti.

Hankaavat puhdistusaineet ja pesuaineet
Hankaavalla puhdistus- tai pesuaineella tarkoitetaan yleensä puhdistusainetta, jonka toimita perustuu (ainakin osittain) aineen sisällä oleviin pieniin rakeisiin, joiden avulla saadaan aikaan eriasteista hankausta (aineesta riippuen). Yleisesti hankaavan puhdistusaineen toimintaa tehostetaan mekaanisella hankauksella, eli ainetta käytetään yhdessä siivousliinan tai erillisen hankaimen kanssa. Vastaavaa toimintaa haetaan usein myös ruokasoodasta ja vedestä tehtävällä tahnamaisella seoksella, joka voidaan myös luokitella (kevyesti) hankaavaksi puhdistusaineeksi. Käytännössä hankaavalla puhdistusaineella on mahdollista saada aikaan sitä kovempaa hankausta, mitä suurempia ja kovempia rakeita aine sisältää.

Hankaavilla puhdistusaineilla ja erillisillä hankausjauheilla, on väärinkäytettynä myös mahdollista pilata useita pintoja. Esimerkiksi lasipinnat, keraamiset liedet ja monet käsitellyt puupinnat saadaan naarmuille jos niiden puhdistukseen käytetään liian kovaa hankausta.

Hankaavat pesimet
Hankaavat pesimet ovat työvälineitä, jotka on suunniteltu kestämään kovaakin rasitusta ja hankausta. Markkinoilla on saatavilla esimerkiksi hankaussieniä (kovan/jämäkän oloisia pesusieniä), hankausliinoja ja laikkoja, karhunkieliä, teräsvilloja sekä hankauslevyjä joita voidaan kiinnittää vaikkapa laudepesimeen saunan pesun ajaksi.

Syy miksi hankaavia pesimiä kannattaa suosia (jos puhdistettava pinta vain kestää hankauksen) löytyy kyseisten tuotteiden kestävyydestä ja suunnittelusta. Monet kahvalliset hankauspesimet on suunniteltu ja valmistettu varsin jämäköiksi ja käyttöä kestäviksi, jolloin työn suorittajan ei tarvitse pelätä apuvälineen hajoamista tai hankauslevyn rikkoutumista – – vaan työssä tarvittavaa voimankäyttöä voidaan lisätä tarpeen mukaan.

Koneellisesti tehtävässä puhdistuksessa tarvittavaa hankausta ei monestikaan luoda paineen tai lihas voiman avulla, vaan tarvittava hankaus saadaan aikaan käyttämällä hankauslaikkoja, sekä jo edellä mainittuja hankaavia puhdistusaineita.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua