Siivous /
Kotityöt /
Poista homepilkut tekstiileistä ja puupinnoilta
Poista homepilkut tekstiileistä ja puupinnoilta
Homepilkkujen poistamiseksi tarvitaan tyypillisesti aina jonkinlainen esikäsittely, joka joko tuhoaa homeitiöt puhdistettavalta pinnalta tai muutoin irrottaa ne. Mikäli homepilkkuja poistetaan tekstiileistä tarvitaan esikäsittelyn lisäksi myös pesu mahdollisimman kuumassa
pesulämpötilassa, jotta puhdistus tuottaisi toivotun lopputuloksen. On hyvä huomioida että pesu 40-60 asteessa ei aina tuota toivottua tulosta, vaan lämpötilan tulisi olla tätä korkeampi.
Homepilkut kankaassa
Kosteudelle toistuvasti altistuvat tekstiilit – esimerkiksi lastenrattaiden peitteet ja kuomut joita säilytetään ulkona tai parvekkeella – ovat pintoja joihin homepilkkuja saattaa ilmestyä yllättävänkin helposti. Tyypillisesti lastenrattaissa käytettäviä tekstiilejä voidaan
esikäsitellä piimän avulla ja pestä riittävän kuumassa pesulämpötilassa; jolloin homepilkuista päästään eroon melko helposti. Homepilkkujen ilmestymistä lastenrattaisiin voidaan yleensä torjua säilyttämällä rattaat sisätiloissa. Lisäksi on hyvä huomioida, että erityisiä homeenpoistoaineita tai homepesuja ei tule käyttää lastenrattaiden tekstiilien puhdistuksessa, sillä kyseisistä aineista saattaa jäädä jäämiä tekstiileihin pesun jälkeenkin.
Joissain yhteyksissä homepilkkuja sisältäviä tekstiilejä voidaan liottaa myös
etikassa, ennen kuin tekstiili pestään mahdollisimman kuumassa pesulämpötilassa (pesuohjeen sallimissa rajoissa). Kokemukset tästä vinkistä vaihtelevat kuitenkin suuresti. Toinen hieman ristiriitaisia tuloksia tuottava keino on tekstiilien saunottaminen yli 100 asteen lämmössä. Tällöin ideana on altistaa home kovalle kuumuudelle, joka tuhoaisi tekstiilissä olevat homeitiöt; myös tämän menetelmän tulokset ovat varsin vaihtelevia.
Myös pyyheliinat ja käsipyyhkeet ovat tekstiilejä, joihin homepilkkuja saattaa ilmestyä. Tällöin kyse on useimmin siitä, ettei pyyhe saa kuivua rauhassa käyttökertojen välissä – – vaan pyyhe on kokoajan kosteana – tai pyyhettä säilytetään käytön jälkeen ”mytyssä” jolloin pyyhe ei luonnollisesti pääse kuivumaan. Pyyhkeitä voidaan yrittää pestä mahdollisimman kuumassa, mutta yleensä parempi keino on uusien pyyhkeiden hankkiminen ja omien tapojen muuttaminen. Pyyheliina tulisi käytön jälkeen laittaa kuivumaan paikkaan jossa se saa kuivua mahdollisimman ilmavasti; esim. wc tai pesutilat eivät välttämättä ole parhaita paikkoja kuivattaa pyyheliinoja, sillä näiden tilojen kosteus saattaa olla muuta asuntoa korkeampi (jolloin ympäristö hidastaa pyyhkeen kuivumista). Käsipyyhkeiden kuivuminen voidaan puolestaan varmistaa käyttämällä esimerkiksi kolmea pyyhettä samanaikaisesti; yksi pyyhe käytössä, yksi kuivumassa ja yksi varalla. Näin toimimalla voidaan varmistaa, että pyyhe saa kuivua rauhassa eikä puoliksi nihkeää pyyhettä tarvitse ottaa pyyhekuivaimesta takaisin käyttöön.
Homepilkut puussa
Homepilkkuja voi ilmestyä myös ulkotiloissa oleviin puupintoihin; esimerkkejä tämän kaltaisista pinnoista ovat mm. varastojen puiset ovet tai lauta-aidat. Näissä tilanteissa pelkkä päälle maalaaminen ei ole oikea vaihtoehto, vaan kyseinen pinta tulisi puhdistaa homeenpoistoaineella, jotta puun sisässä olevat itiöt saadaan tuhottua. Homeenpoistoaine karhentaa/kuluttaa aina jossain määrin vanhaa maalipintaa, joten käsitelty pinta on monesti suositeltavaa maalata uudestaan käsittelyn päätteeksi. Näin toimimalla voidaan varmistaa, että maalikerros suojaa puupintaa mahdollisimman tehokkaasti.