valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Piimän käyttö puhdistuksessa

Piimän käyttö puhdistuksessa


Piimän käyttö siivouksessa saattaa aluksi kuulostaa hieman huvittavalta, mutta piimä lasketaan kuitenkin pH-arvonsa perusteella happamaksi aineeksi ja tästä syystä piimä soveltuu hyvin tiettyjen tahrojen poistoon. Koska piimä on päivittäistavara (elintarvike), ei piimässä ole mitään ympäristölle haitallisia tai vahingollisia aineita, jonka vuoksi piimällä puhdistaminen kuuluu ruokasoodan ja etikan käytön kanssa ekologisimpiin siivousaineisiin. Ohessa muutamia huomioita piimän siivouskäytöstä.

Piimä ja hometahrat
Piimällä on mahdollista puhdistaa esimerkiksi kesäkalusteiden pehmusteissa esiintyvät hometahrat, jotka ovat ilmestyneet tekstiileihin kausivarastoinnin yhteydessä. Voit irrottaa homeen tahriman päällisen pehmusteesta, laittaa pehmusteen vaikka pesupunkkaan ja hieroa piimää kevyesti homeen tahrimalle alueelle. Mikäli epäilet, että homeitiöt ovat levinneet koko päälliseen, voit upottaa koko päällisen piimään – tämä tietysti lisää käytettävän piimän määrää huomattavasti. Homeen tahriman kankaan tulee antaa liota piimässä hyvän aikaa – yleensä yön yli tai jopa 24h ennen kuin käsittelyllä on vaikutusta. Tämän jälkeen käsitelty tekstiili puhdistetaan piimästä ensin huuhtelemalla, jonka jälkeen tekstiili pestään sen pesuohjeiden mukaisesti. Piimän käyttö ei välttämättä sovellu kaikista herkimmille/aremmille tekstiileille, joten selvitä piimän soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille ennen käyttöä.

Muita vinkkejä piimällä puhdistamiseen
Happamuutensa johdosta piimää on mahdollista käyttää myös joidenkin kaakelien saumojen puhdistukseen. Piimää kaadetaan esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla oleviin kaakelin saumoihin (kostuta saumat ensin vedellä), annetaan vaikuttaa muutama tunti, jonka jälkeen piimä pestään pois. Happamuutensa ansiosta piimä tehoaa kaakelien saumoihin helposti ilmestyviin likakertymiin. Käsittelyn jälkeen käsitelty alue pestään puhtaaksi normaaliin tapaan (muista huolellinen huuhtelu/pesu). Huomioithan että piimän soveltuvuus saumojen puhdistukseen riippuu pitkälti käytetyn saumalaastin happamuuden siedosta; mikäli et ole aivan varma minkä tyyppistä saumalaastia esimerkiksi kylpyhuoneessa on käytetty – on varmempaa valita jokin toinen puhdistustapa.

Piimä ja muut tahrat
Piimän on todettu poistavan melko hyvin myös tuoreita voikukka- ja ruohotahroja tekstiilien pinnoilta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua