valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Koirankarvat ja siivous

Koirankarvat ja siivous


Jokainen koiran omistaja tietää, että koirasta irtoaa aina jonkin verran karvaa. Koiran karvojen poisto esimerkiksi autosta tai kodin eri pinnoilta tulee yleensä ajankohtaiseksi silloin, kun kotiin on tulossa vieraita – – tai kun autoa puunataan myyntikuntoon. Ohessa muutamia vinkkejä koiran karvojen poistoon eri pinnoilta.

Koiran karvojen poisto autosta
Koiran karvoja voidaan poistaa autosta lemmikkien karvanpoistoon suunnitellun harjan avulla (saatavilla yleensä lemmikki- tai autoliikkeistä). Harjaa käytetään tyypillisesti yhdessä imurin kanssa. Mikäli erikoisharjaa ei ole käytettävissä voidaan apuvälineenä käyttää myös hienojakoista kampaa (kampa nostaa karvan ja imuri nappaa sen talteen).

Koiran karvoja voidaan poistaa auton verhoilusta myös maalarinteipillä (huom. älä käytä ilmastointiteippiä tai pakkausteippiä). Työtä varten voidaan mitata esim. 20-30 cm pituinen teipin pala jolla painellaan puhdistettavaa aluetta (ideana on että karvat tarttuvat teippiin). Puhdistaminen nopeutuu jos työssä voidaan käyttää mahdollisimman leveää teippiä. Teippi on hyvä apuväline myös istuinten saumakohtien puhdistukseen.

Tarvetta koirien karvojen siivoamiselle voidaan vähentää, mikäli koiran tai koirien ei anneta temmeltää autossa vapaasti; vaan niiden oleskelualue rajataan esim. tavaratilaan. Pienempiä koiria voidaan kuljetuksen aikana pitää erillisessä häkissä, jolloin istuimiin ei päädy koiran karvoja.

Koiran karvojen poisto vaatteista
Koiran karvat saa parhaiten pois vaatteista teippiharjalla tai samettisella vaateharjalla. Myös edellä mainittua maalarinteippiä voidaan soveltaa joidenkin tekstiilien puhdistukseen. Käytettävän teipin tulisi olla nimenomaan maalarinteippiä tai tavallista läpinäkyvää teippiä; ilmastointiteippiä tai pakkausteippiä ei tule käyttää, sillä näiden tuotteiden liima saattaa jättää jälkensä vaatteen pintaan.

Koirien karvoja voidaan poistaa tekstiilipinnoilta myös kevyesti kostutetun kumihansikkaan avulla (ks. kohta ’verhoillut huonekalut’).

Koiran karvojen poisto matosta
Matoista koiran karvat lähtevät usein parhaiten pois karvanpoistoharjan avulla. Joitain harjoja käytetään imurin kanssa – – ja toisia ilman imuria. Mikäli työssä ei tarvitse käyttää imuria perustuu harjan toiminta staattiseen sähköön, joka kiinnittää karvan maton pinnalta harjaan.

Mattojen puhdistukseen voidaan käyttää myös erikoisimureita, joissa on joko karvanpoistoon tarkoitettu erikoissuulake (toimii harjantavoin), tai tavallista suurempi imuteho. Jotkin imurivalmistajat tarjoavat erikoissuulakkeita myös lisävarusteina; suulakkeet toimivat yleensä hyvin sisäkäytössä, mutta esimerkiksi auton puhdistuksessa ne voivat olla hieman kömpelöitä.

Koiran karvojen poisto huonekaluista
Kovat pinnat (esimerkiksi puiset huonekalut) saadaan puhdistettua koiran karvoista imuroimalla tai pyyhkimällä ne esimerkiksi mikrokuituliinalla. Jos mikrokuituliinaa ei ole saatavilla voidaan käyttää myös puuvillaliinaa johon tulee ruiskuttaa huonekalukiilloketta (sähköisyyden poistamiseksi). Kovien pintojen puhdistus tulisi tehdä hallittuja ja hitaita liikkeitä käyttäen. Näin toimitaan jotta irtokarvat eivät lentele pois puhdistettavalta pinnalta, vaan ne saadaan kerättyä talteen.

Verhoillut huonekalut tai vuodevaatteet saadaan puhdistettua koiran karvoista tyypillisesti kostutetun suojakäsineen (kumihansikas/keittiöhansikas) avulla. Ennen käyttöä kumihansikas tulee kostuttaa kevyesti – tarkoitus ei ole kostuttaa puhdistettavaa pintaa, joten hyvin kevyt kostutus riittää. Seuraavaksi käsinettä liikutellaan kevyesti puhdistettavan päällä – kevyesti silittäen/taputtaen puhdistettavaa pintaa. Käsine kannattaa huuhdella puhtaaksi/kostuttaa uudelleen puhdistuksen aikana, jolloin koiran karvat saadaan varmemmin kerättyä talteen.

Koirien säännöllinen harjaaminen
Koiria suositellaan harjattavaksi säännöllisesti. Esimerkiksi kylpyhuoneessa tehtävä harjaaminen mahdollistaa koiran irtokarvojen hallitun keräämisen – karvat tippuvat hallitusti yhteen tilaan, josta ne on helposti kerättävissä talteen. Toiset koiranomistajat myös imuroivat kevyesti koiransa turkin harjauksen päätteeksi; imuroinnin soveltuvuus on kuitenkin rotu/koirakohtainen asia, sillä toiset koirat saattavat pelästyä imurin ääntä tai imua.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua