valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Leikkuulaudan puhdistaminen ja hoito

Leikkuulaudan puhdistaminen ja hoito


Leikkuulaudat ovat ahkerassa käytössä niin keittiössä kuin keittiössä, joten myös leikkuulautojen puhdistukseen on syytä kiinnittää huomioita. Koska leikkuulautoja käytetään ruoanlaiton yhteydessä usein sekä leikkuualustoina että työalustoina, tulisi leikkuulautojen tarjota mahdollisimman puhdas alusta keittiössä käsiteltäville raaka-aineille. Ohessa muutamia huomioita sekä puisten että muovisten leikkuulautojen puhdistukseen.

Leikkuulaudan pesu
Erityisesti puinen leikkuulauta kannattaa pestä käyttämällä lämmintä vettä ja astianpesuainetta – yleensä puiset leikkuulaudat suositellaan käsin pestäväksi (ei konepesua). Isokokoiset puusta valmistetut leikkuulaudat eivät usein edes mahdu tavalliseen astianpesukoneeseen, joten ne on jo kokonsa puolesta pakko pestä käsin. Pesun jälkeen puinen leikkuulauta kannattaa vielä huuhdella kylmällä vedellä, joka sulkee puunsyitä. Pesun jälkeen puinen leikkuulauta tulee asettaa kuivuvaan mahdollisimman ilmavasti (erilleen muista tiskeistä). Näin toimimalla voidaan varmistaa, että lika ja bakteerit poistuvat leikkuulaudan pinnalta mahdollisimman hyvin.

Pesuun liittyvien huomioiden lisäksi on hyvä huomioida, ettei puisia leikkuulautoja ei tulisi myöskään varastoida toistensa päälle pinottuna, vaan laudat tulisi säilyttää jälleen mahdollisimman ilmavasti. Puiset leikkuulaudat kaipaavat säännöllisen pesun ja puhdistuksen lisäksi myös öljyämistä. Lue lisää puisen leikkuulaudan öljyämisestä.

Muoviset leikkuulaudat
Muovinenkin leikkuulauta tulee pestä käyttäen vettä ja astianpesuainetta. Muoviset leikkuulaudat voidaan yleensä pestä myös astianpesukoneessa muun tiskin yhteydessä, joka helpottaa leikkuulaudan puhdistusta oleellisesti. Hyvin naarmuiseksi päässyt muovinen leikkuulauta on syytä vaihtaa uuteen.

Muovinen leikkuulauta naarmuuntuu melko helposti, jonka seurauksena bakteerit ja lika pesiytyvät helposti leikkuulautaan tulleisiin naarmuihin, eikä niitä välttämättä saada poistettua normaalin tiskin tai pesun yhteydessä. Myös muovinen leikkuulauta on viisainta kuivattaa ilmavasti ja erillään muista leikkuulaudoista.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua