valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mikroaaltouunin puhdistus – ohjeet ja vinkit

Mikroaaltouunin puhdistus – ohjeet ja vinkit


Mikroaaltouunin sisäpinnoille jää helposti roiskeita lämmitettävästä ruoasta, etenkin jos lämmityksen yhteydessä ei muisteta käyttää suojakupua. Mikroaaltouunin puhdistaminen ruoanroiskeista tulisi suorittaa mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen, jolloin roiskeet eivät vielä ole kuivuneet ja kovettuneet kiinni mikron sisäseiniin – tällöin mikroaaltouunin puhdistus onnistuukin helposti kostealla liinalla tai pelkällä talouspaperilla. Kuivumaan päässeet roiskeet voidaan puolestaan puhdistaa höyrystämällä mikrossa hieman vettä, jolloin höyryn tuottama kosteus tekee roiskeista jälleen helposti poistettavia. Ohessa muutamia huomioita joilla mikroaaltouunin puhdistaminen onnistuu helposti arkisen kodinhoidon yhteydessä.

Koska uudempien mikrojen käyttöohjeissa ei yleensä aseteta mitään esteitä nesteiden kuumentamiselle – – voidaan mikroaaltouunin puhdistaminen suorittaa helposti höyryttämällä. Mikäli käytössäsi on hieman vanhempi mikro tutustu laitteen käyttöohjeeseen ja varmistaa että höyrytys sopii mikrollesi.

Mikroaaltouunin puhdistus höyrystämällä
Mikroaaltouunin sisäpinnoille kuivuneet ruoanroiskeet voidaan siis poistaa höyryttämällä. Mikron kestävälle kestävälle lautaselle (tai mukiin) mitataan 2-3 dl vettä, jonka jälkeen astia laitetaan mikroon. Seuraavaksi vesi kiehautetaan mikrossa; vesi saisi kiehua/höyrystyä 2-4 minuutin ajan (lämmitys/ohjelma tämän mukaan). Kun höyrytys on suoritettu, mikron seinissä olevat tahrat on helppo pyyhkiä pois. Veden joukkoon voidaan lisätä myös pieni tilkka etikkaa, sitruunamehua tai ruokasoodaa, jos halutaan neutralisoida mikron hajuja. Jos höyryä alkaa kertyä mikron sisälle erityisen runsaasti lämmityksen aikana, kannattaa ohjelma keskeyttää ja siirtyä mikron sisäpintojen kuivaamiseen/puhdistamiseen.

Mikroaaltouunin puhdistaminen ja huomioitavat seikat
Kun mikroaaltouunin puhdistus suoritetaan höyrystämällä tulee mikron aluslautasen olla ehdottomasti paikallaan. Mikäli mikrossa on ns. pyöriväaluslautanen tulee myös lautasen ohjausrenkaan olla paikoillaan puhdistuksen aikana. Muuton mikroaaltouunin puhdistus saattaa vaurioittaa laitetta.

Lisäksi on syytä varmistaa että höyrytyksessä käytettävä astia soveltuu pitkäaikaiseen kuumennukseen. Monet vanhat mukit tai lasit kestävät hyvin minuutin mittaisen kuumennuksen mikrossa, mutta kolmen tai neljän minuutin kuumennus rasittaa kuumennettavaa astiaa huomattavasti enemmän. Tästä syystä käytettävän astian kuntoon ja mikronkestävyyteen tulee kiinnittää huomiota.

Höyrytystä ei myöskään kannata tehdä aivan täysillä tehoilla – vaan nesteen on hyvä antaa kiehua/höyrystyä hiljalleen. Liian suurten tehojen käyttö aiheuttaa helposti nesteen ylikiehumisen ja on omiaan rasittamaan myös puhdistuksessa käytettävää astiaa. Lisäksi mikron sisäseinät tulee aina muista pyyhkiä puhtaiksi höyrystyksen jäljiltä, etenkin jos höyrystyksen apuna on käytetty soodaa. Näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei höyrystetty neste kuivu kiinni mikron seiniin.

Mikroaaltouunin puhdistuksen yhteydessä on hyvä pestä myös mikron aluslautanen ja suojakupu. Lisäksi on hyvä tarkistaa mikroaaltouunin tiivisteiden puhtaus. Katso myös vinkit mikron puhdistukseen ruokasoodalla.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua