valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Posliinin puhdistus ja pesu

Posliinin puhdistus ja pesu


posliinin puhdistus onnistuu monilla keinoilla, posliinin pintaa vahingoittamatta

Posliini on puhdistuksen kannalta hieman haastava materiaali, sillä naarmuuntuessaan tai muutoin vahingoittuessaan posliinin pintaa suojaava pinnoite/päällyste pilaa helposti koko posliinisen esineen. Tästä syystä posliinin puhdistus tulisikin tehdä sellaisilla työmenetelmillä, jotka eivät kolhi tai muutoin naarmuta posliinin pintaa. Ohessa muutamia posliinin puhdistukseen liittyviä huomioita.

Posliinille sopivat puhdistustavat
Juuri edellä mainitut naarmuuntuminen ja posliinia suojaavan pinnoitteen vahingoittuminen ovat syitä, jonka vuoksi posliiniset astiat suositellaan pestäväksi käsin – eikä esimerkiksi tiskikoneessa. Käsin tapahtuva puhdistus on usein paras tapa varmistaa sekä posliinin puhdistuminen että materiaalin riittävän hellävarainen käsittely puhdistuksen aikana.

Yleisimmät posliinista valmistetut esineet ovat kahvi- tai teekuppeja, joihin saattaa käytön yhteydessä jäädä tummia jälkiä. Koska kahvin ja teen aiheuttamat tummumat lähtevät usein melko heikosti pois normaalissa tiskissä, tulee kyseisten tahrojen poistoon valita muita puhdistustapoja.

Posliinin puhdistus
Yksi helpoimmista ja varmimmista posliinin puhdistustavoista on liottaminen. Posliinia voidaan liottaa esimerkiksi vedessä johon on lisätty konetiskiainetta tai valkaisuainetta sisältävää pyykinpesuainetta. Yleensä posliiniesineitä liotetaan yön yli seoksessa, joka sisältää 3-4 ruokalusikallista pesuainetta vesilitraa kohden.

Toinen tapa posliinin puhdistukseen on käyttää vedestä ja ruokasoodasta tehtävää massaa/tahnaa, jonka avulla hangataan hellävaraisesti posliinin pintaan tulleita tummumia. Käytännössä tahnaa hangataan kevyesti tummuman päälle, jonka jälkeen seoksen voidaan antaa vaikuttaa hetken aikaa ennen pois pesua. Tätä vinkkiä kokeiltaessa tulee kuitenkin muistaa välttää liiallista posliinin hankausta.

Koska posliini naarmuuntuu melko helposti, ei posliinin puhdistuksessa tule käyttää hankaavia puhdistusapuvälineitä kuten karhunkieltä tai hankausjauheita. Muista myös huuhdella posliiniset astiat hyvin ennen kaappiin laittoa tai seuraavaa käyttökertaa. .

  • Hauraat posliiniastiat on syytä pestä käsin
  • Posliini on helposti naarmuuntuvaa materiaalia
  • Vältä naarmuttamista ja kolhimista puhdistuksen aikana
  • Tummumat voidaan ”valkaista”


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua