valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pronssin puhdistus kotikonstein

Pronssin puhdistus kotikonstein


Pronssin puhdistus liittyy usein korujen tai yksittäisten pronssiesineiden puhdistamiseen, joka voidaan monesti hoitaa täysin kotioloissa. Materiaalina pronssi kerää ajan myötä pintaansa ns. ”patinaa”, joka ilmenee pronssin pinnalle tulevana viherryksenä; toisten mielestä patina kuuluu pronssiesineeseen – toisten mielestä patina taas saa pronssin näyttämään likaiselta ja huonosti hoidetulta. Ohessa muutamia huomioita pronssin puhdistamiseen kotikonstein.

Pronssin puhdistaminen
Ehdottomasti suositeltavin tapa pronssin puhdistukseen on kultasepänliikkeissä myytävien hopeanpuhdistusliinojen käyttö. Pronssikorua tai –esinettä hangataan kyseisen liinan avulla kevyesti, jolloin koru ei naarmuunnu tai kulu kohtuuttomasti käsittelyn seurauksena.

Muita tapoja pronssin puhdistukseen kotioloissa mm. miedon astianpesuaineliuoksen käyttö. Eli korun annetaan liota muutaman minuutin seoksessa, jonka jälkeen koru puhdistetaan pehmeää siivousliinaa käyttämällä. Huomioithan, että kyseinen puhdistustapa sopii ainoastaan koruille joissa ei ole kiviä.

Monissa tapauksissa pronssin puhdistus onnistuu myös usein hopean puhdistuksen yhteydessä käytetyssä suola-vesi seoksessa. Ideana on siis vuorata pieni astia ensin alumiinifoliolla ja kaataa astiaan kiehuvaa vettä; veteen sekoitetaan suolaa ja ruokasoodaa (sekoita huolella), jonka jälkeen korut laitetaan likoamaan seokseen muutamaksi tunniksi. Käsittelyn päätteeksi korut huuhdellaan puhtaassa vedessä ja pyyhitään kuiviksi. Koska tässäkin käsittelyssä käytetään vettä, ei kyseinen käsittely sovi kiviä sisältäville koruille.

Vanhojen ja arvokkaiden pronssikorujen puhdistaminen
Mikäli puhdistat erityisen vanhaa tai muutoin arvokasta pronssikorua, on aina suositeltavaa viedä koru kultasepän puhdistettavaksi. Näin koru tulee puhdistettua varmasti oikealla tavalla ilman että valittu puhdistusmenetelmä vahingoittaa arvokkaan korun pintaa.

Pronssikorujen säilytys
Pronssi on muiden korumateriaalien tapaan yllättävän helposti naarmuuntuvaa. Tästä syystä pronssista valmistetut korut ja koristeet tulisi säilyttää omissa säilytysrasioissaan, erossa muista koruista. Näin toimimalla pyritään varmistamaan, etteivät muiden korujen kivet naarmuta pronssin pintaa säilytyksen aikana. Pronssin säilytys tulisi myös tehdä tilassa, jonka ilman kosteusprosentti on vähäinen; älä siis säilytä pronssikoruja esimerkiksi kylpyhuoneessa tai muussa kosteassa tilassa.

Katso myös vinkit muiden metallien puhdistukseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua